0

Pozorište sve aktuelnije kod mladih

Pozorište sve aktuelnije kod mladih-zgubidan.'

Izvor:Radiocity.rs

Institucija pozorišta vekovima unazad, čuva i oživljava velika dela svetske književnosti i približava ih publici. Danas, kada i internet, filmovi, serije, postaju nezanimljivi, čini se da se pozorište sve više ostavlja po strani. Međutim, većinu publike Narodnog pozorišta u Nišu, nekoliko sezona unazad čine mladi. Interesovanje mlađe populacije za pozorište sve više raste. Kvalitetni marketinški potezi, poput popusta na indekse i đačke knjižice, kao i uređivanje repertoara po školskim lektirama su jedni od glavnih razloga za taj porast.

O značaju pozorišta za mladu publiku, kao i njenom značaju za pozorište, pričali smo sa “PR-om” Narodnog pozorišta, Miljanom Nenadov.

“Mladi su oduvek bili veliki deo publike Narodnog pozorišta. Međutim, dugi niz godina unazad, mi se vrlo aktivno trudimo, što se tiče i marketinga, da dođemo do što većeg broja mlade pubilike. Tu su prisutne i društvene mreže, akcije namenjenje mlađoj publici, razne pretentacije. Naravno, tu je i finansijski faktor. Na naše karte 50% popusta imaju đaci i studenti. Mi i te kako vodimo računa o mlađoj publici. Imamo izuzetnu saradnju sa srednjim školama. Takođe, studenti dolaze uz indeks i dobijaju 50% popusta. Nama je jako drago da veliki deo naše publike čine mlađi ljudi.”

Uvek imamo komad posvećen mlađima

Ispratiti mlađu populaciju nije lako. Usled savremenih tehnologija, postaje teže privući mlađu publiku. Pozorište ima “borbu” sa medijima poput interneta, filma, serije. Srećom, pozorište uvem misli na mlade, i trudi se da obezbedi bar po jednu predstavu namenjenu mladima. Takođe, kada se planira repertoar, vodi se računa i o školskim lektirama.

“Nije lako zainteresovati mlađu publiku da dođe u pozorište, i pogleda nešto iz drugog veka, antičke drame, pa i savremenu literaturu. Borimo se sa brzom tehnologijom, pa čak i ona može biti dosadna mladima. Međutim, uvek kad se planira repertoar, uvek se odlučimo za neki komad koji bi se dopao mlađoj populaciji. Vodimo računa i o lektiri, pa tako uvek imamo neko delo koje se radi u srednjim školama. Šekspir, Turgenjev, Gogolj. Idemo i u korak sa interesovanjim mladih, pa smo postavili na scenu i “Borilački klub”, predstavu koja je bila izuzetno posećena od strane studenata, i dugo se gledala. Takođe, uvek planiramo i neki mjuzikl, kao i neku komediju.”

 

Saradnja sa pozorištima širom Srbije

Narodno pozorište Niš godinama sarađuje sa pozorištima iz ostalih gradova Srbije. Zvezdara teatar, Jugoslovensko dramsko pozorište su neka od najznačajnih pozorišta sa kojim je ostvarena saradnja. Kako su nas obavestili u pozorištu, iako lokalna publika voli da vidi velike zvezde glumačke scene Srbije, gostovanja koja organizuje pozorište ne utiče negativno na gledanost domaćih predstava niškog pozorišta.

 “Gostovanja ne utiču na naše predstave što se tiče raslojavanja publike. Naša publika verno prati repertoar Narodnog pozorišta i uvek željno isčekuje svaku narednu premijeru. Zbog takve publike, koja dolazi vrlo često, i nekad joj je i malo par premijera godišnje, kao i zbog onih koji vole da vidi, poznatija glumačka imena, mi imamo saradnju sa Zvezdara teatrom, Narodnim pozorištem u Beogradu, Jugoslovenskim dramskim pozorištem. Tako da se trudimo da u toku sezone organizujemo bar nekoliko gostovanja. Nije lako, može biti skup zadatak, ali zahvaljujući velikom interesovanju publike, na kraju se ostvari gostovanje i bez nekog velikog finansijskog efekta. Trudimo se da sve bude pristupačno publici, ne da bi pozorište ostvarilo zaradu, već da bi priuštilo da niška publika vidi neka imena poput Danice Maksimović, Voje Brajovića, Sergeja Trifunovića, Anice Dobre, Branimira Brstine…”

Pozorište sve aktuelnije kod mladih-zgubidan.'

Izvor:Narodno pozorište Niš

Uz ova gostovanja pozorište ima saradnju i sa pozorištima iz Kruševca, Pirota, Vranja, Šapca. Niška pulbika može da uživa u raznolikom repertoaru na kome ima za svakog po nešto. Edmun Kin, Mrtve Duše, Cigani lete u nebo, Gospođa Ministarka, samo su neke od predstava koje pozorište nudi publici. Najnovija predstava je U čije ime, koja govori o davno zaboravljenim glumcima Narodnog pozorišta iz vremena Drugog svetskot rata. Pa ukoliko ređe posećujete pozorište, možda bi baš ova predstava bila dobar početak za vas.

 

 

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *