0

Admiral Dejan Savić

Admiral Dejan Savić-zgubidan.

Izvor:Yu-sport.net

Već nešto više od 12 godina država Srbija nema izlaz na more (ako računamo da je imala kada je činila zajedničku državu sa Crnom Gorom), ali Srbija ipak poseduje nepobedivu mornaricu. U nekoj drugoj zemlji ovakav podatak bi izazivao čuđenje, ali u Srbiji, zemlji paradoksa, ovakva pojava je sasvim realna. Ova mornarica je, za razliku od ratne, mnogo potrebnija i mnogo značajnija jednoj zemlji. Ova mornarica, kao i ratna, brani svoju zemlju koju mnogi napadaju, ali ova mornarica i predstavlja svoju zemlju u najboljem svetlu i makar na trenutke ujedinjuje i vraća u “normalu” nekoliko miliona stanovnika koji su, čini se, otrovani raznoraznim medijima u ovoj zemlji. Ali, nećemo o tome. Ova mornarica se zove Vaterpolo Reprezentacija Srbije, ili kako im tepamo, Delfini. Na njenom čelu stoji admiral Dejan Savić.

 

Rekorder na svim frontovima

I kao trener i kao igrač, Dejan Savić je vlasnik  ogromnog broja rekorda. Pored toga što je rekorder po broju nastupa za reprezentaciju, doneo je kao trener veoma iščekivano zlato na Olimpijskim igrama. Može se pohvaliti i time da je ušao u, naizgled imaginarni broj ljudi koji su igrali i za Partizan i Zvezdu, a niko iz jednog ili iz drugog tabora ga ne mrzi. Naravno, za ovo možemo okriviti i to da je u našoj zemlji vaterpolo jako nepopularan sport, pa mnogi recimo i ne znaju karijeru Dejana Savića. Vaterpolo se gleda samo kad igra Srbija, i to uglavnom samo kad se igra finale, ili kad se igra sa komšijama. Nećemo kritikovati naš narod, već ćemo hvaliti našeg selektora. Dejan Savić, veliki strateg, harizmatična i energična osoba, a pre svega veliki čovek. Uvek je izazov biti uspešan kao selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, pa ako trofeje sa reprezentacijom uzimamo kao merilo, Dejan Savić je najbolji trener u istoriji ovog sporta. Za period od šest godina, osvojio je kao trener 11 medalja, deset zlatnih i jednu bronzanu.

Admiral Dejan Savić-zgubidan.

Izvor:Alo.rs

 

Recept za uspeh

Admiral Dejan Savić-zgubidan.

Izvor:Nedeljnik

Skromnost je jedna od najvećih vrlina Dejana Savića. To možemo primetiti i po tome što se ne eksponira previše u medijima, a njegovi gestovi govore sami za sebe. Od naklona koji je uputio španskom selektoru Davidu Martinu nakon finala, do odlaska na kamp  “Number one”, nekoliko dana nakon što je postao prvak Evrope. Svoje znanje trudi se da prenese najmlađima, pa umesto da ode na zasluženi odmor, uputio se u Vrnjačku Banju na kamp Nikole Rađena. Ističe da je tradicija reprezentacije da sebi zadaje ozbilne  zadatke, a za vrlinu koju jako ceni kod svojih igrača ističe skromnost. Koliko god jedan tim delovao moćno, iza njega, pa i ispred njega uvek stoji njegov vođa. Iako se danas menjaju standardi i osobine koje bi vođa trebalo da poseduje, Dejan Savić zna prave vrednosti. On je tu da svoje igrače smiri, aktivira, vodi, pa i vaspitava. Stvaranje kolektiva i pozitivne atmosfere u njemu donosi rezultate. Ostao je dosledan tome da ne skače u bazen nakon osvajanja zlata, a za to krivi svoje igrače. Tvrdi da moraju jos da rade na svojim mišićima da bi njega ubacili u bazen. Posmatrajući rad našeg selektora, može se primetiti da radi po principu: “Uspešan tim nije skup najboljih pojedinaca, već pojedinaca koji najbolje funkcionišu zajedno.” Dejan Savić je dokaz da ne nose svi heroji ogrtče. Ili ipak nose?

Admiral Dejan Savić-zgubidan.

Izvor:timp.rs

 

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *