0

Akademsko pozorište Niš redja nagrade – I to najbolje i radi

Akademsko pozorište Niš – po ko zna koji put, vraćamo se njima. Poletna “mala” družina opet ređa nagrade. Ništa novo, ali nas svaki put iznova usrećuje.

Akademsko pozorište Niš, već nekoliko godina unazad samo niže nagradu za nagradom na brojnim festivalima širom zemlje, ali i regiona. Ko prati umetničku sferu u našem gradu, još jednom je obradovan od strane “akademaca”, jer su sa Festivala akademskih pozorišta Srbije, poneli ne jednu, već 5 nagrada i to:

Grand prix festivala za najbolju predstavu
– Nagaradu za najbolju režiju – Miloš Cvetković
– Drugu nagradu za mušku ulogu – Petar Ščepihin
– Nagradu za najbolji kostim – Ivana Savić
– Nagradu za realizaciju tona i svetla – Jovana Živanović i Petra Nešić.

 

Nagrađena predstava Zeux ex

Nagrađena predstava Zeux ex

 

Dvadeseti FAPS je održan u Novom Sadu, a ovogodišnji učesnici su pored našeg “akademskog”, bili i: AKUD „Branko Krsmanović”, Beograd, Dramski studio „Daske” – Kulturni centar Laktaši ( BiH ), „Teatar Levo” – AKUD „Ivo Lola Ribar” Beograd, Mladinska scena “Intimen teatar”, Bitola, Makedonija.

Zeux ex-novija predstava na repertoaru ovog pozorišta, za manje od godinu dana je postala prava ljubimica niške pozorišne publike. Rađena je po motivima teksta “Bog” Vudi Alena. Što se njenog žanra tiče, komedija je apsurda i ansambl predstava. Možda baš i zato privlači toliku pažnju. Razigrana ekipa sa ciljem da što iskrenije dopre do publike i još jednom utvrdi večno pitanje koje nas muči – sloboda ili haos – šta nam je draže? Ili je to možda pleonazam? Kako posmatramo ovaj svet i na koji način je najbolje da se povinujemo zakonima Kosmosa?

Paradigma našeg bivstvovanja je sloboda ili haos?

Možda je to večito pitanje komplikovano baš zato, jer je večito. Možda vam se do uma dokortlja i odgovor na njega, ako se dovoljno zamislite. Možda će vam odgovor izmicati što više mislite o tome. Možda će vam odgovor dati nagrađena predstava Miloša Cvetkvića – Zeux ex. Možda je “možda” odgovor na sva naša pitanja. Sigurno je da su nagrade sada u rukama onih koji su ih sigrurno zaslužili.

Mirjana Milenković

Mirjana Milenković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *