0

Akademsko pozorište u Nišu – kvalitet koji traje

U okviru Studentskog kulturnog centra u Nišu dugi niz godina postoji Akademsko pozorište. Razgovarali smo sa Marijanom Vitas, portparolkom ove ustanove o predstojećem repertoaru, ali i o onome što se odvija iza scene.

Akademsko pozorište

Za početak, recite nam nešto ukratko o Akademskom pozorištu.

Akademsko pozorište SKC-a Niš ima dug istorijat, ali glavne prekretnice u njegovom razvitku su sledeće: 1964. godine je osnovana kamerna scena “M”, koja 1976. menja ime u AKUD “Veljko Vlahović”, da bi 1991. postalo Akademsko pozorište SKC-a Niš.

Umetnički rukovodioci Akademskog pozorišta kroz istoriju su bili Biljana Radenković, Aleksandar Mihailović, Mladen Milojković, a trenutno je na toj funkciji Miloš Cvetković. Do sada je izvedeno oko 30 komada, a osvojeno preko 80 nagrada. Najnagrađivanije predstave su “U plamenu strasti”, “Stend AP Serbie” i “Mučenici”. 

Plakat za predstavu Mučenici

Koji program očekuje publiku ovog aprila u vašem i našem pozorištu?

10. april – Zeus ex (Pozorište lutaka)

13. april – Mučenici

18. april – Intermezzo

20. april – Beogradska trilogija

25. april – Hadersfild

27. april – Zeus ex

Predstave se izvode samo na sceni niškog Akademskog pozorišta ili i van nje?

Predstave se igraju na kamernoj sceni Akademskog pozorišta SKC-a Niš svakog utorka i četvrtka od 21h, a jednom mesečno i u Pozorištu lutaka Niš.

Kakvo je interesovanje publike i koje su njene reakcije?

Publika obožava naše malo pozorište, onako skromno mogu da kažem, jer doživljava sebe kao deo predstave. Kroz publiku stičemo i saradnike, prijatelje. Dešava se da to budu ljudi koji često dolaze, ali i oni koji su prvi put u tom prostoru.

Po čemu se Akademsko pozorište izdvaja i razlikuje od, recimo, Narodnog pozorišta u Nišu i ostalih predstava koje gostuju u našem gradu?

Ono po čemu se ovo pozorište izdvaja od ostalih je baš ta kamerna scena koja oslobađa posebnu energiju i time čini da se svi osećaju kao da su i sami učesnici. 

Kao jedan od četiri studentska kulturna centra u Srbiji (pored beogradskog, novosadskog i kragujevačkog) organizujete razna kulturna dešavanja. Međutim, pozorišni festival koji se organizuje u Nišu je jedinstven. Kažite nam nešto više o njemu.

URBAN FEST je međunarodni festival studentskih pozorišnih scena. Kroz festival je prošlo oko 1000 učesnika – glumaca, reditelja, scenarista. Moto festivala je „Ceo grad je pozornica“ pošto se predstave igraju na različitim lokacijama u gradu.

Izvan Niša, gde je sve Akademsko pozorište gostovalo poslednjih godina? Koje predstave su tada bile najzapaženije?

Mi gostujemo širom Srbije, ali i u inostranstvu; imamo odličnu saradnju sa mnogim zemljama kao što su Bugarska, Grčka, Makedonija, Bosna i Hercegovina itd. Ove godine, ono što željno iščekujemo je festival “Kestenburg” u Banja Luci, a igraćemo predstavu “Mučenici”.

Ko sve čini ansambl pozorišta? Da li je nužno da oni budu akademici?

(smeh) Ne, naravno. Ansambl čine glumci, reditelji, umetnički rukovodilac i njegov asistent. Naravno, imamo i puno saradnika. Svakog oktobra se održava audicija za prijem novih članova.

Budući da ste i sami dugi niz godina proveli kao glumica Akademskog pozorišta, koja su vaša sećanja, utisci i iskustva koja nosite odatle?

Meni je to najlepši period života, tih 6 godina u ovom pozorištu. Nedavno sam izašla, završila sam predstavom kojom sam i počela svoju “karijeru” u Akademskom pozorištu – “Beogradskom trilogijom”. Ono što najiskrenije mogu da kažem je to da mi je pružilo mnogo putovanja, poznanstava, prijatelja i neverovatnih trenutaka na sceni. To što se desi na kamernoj sceni se ne može opisati dok se ne doživi. 

Koji su sledeći planovi pozorišta i šta nas novo očekuje u narednom periodu?

Nama se sezona završava juna meseca, a to ćemo obeležiti kao i do sada – pozorišnim maratonom. 

Za kraj, Zgubidan i Akademsko pozorište su rešili da obraduju naše čitaloce besplatnim ulaznicama! Prvo dvoje čitalaca koji u komentaru ostave svoje ime i prezime osvojiće po dve karte za predstavu “Zeus Ex“ koja se igra 10. aprila u Pozorištu lutaka.

Piše: Vuk Stanojević

zgubidan

zgubidan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *