0

Amedeo Modigliani – Od akademskog slikara do Vagabundo princa

Amedeo Modigliani je jedan od najcenjenijih figura ekspresionizma. Poznat je po živopisnim portretima žena, koje su često bile nage. U početku portreti su bili veoma kontroverzni i neprihvatljivi, da bi kasnije predstavljali kult obožavanja.

Modigliani je rođen 18. jula 1884. godne u Livornu, Toskana, Italija. Pored portreta koje je slikao, Modigliani je takođe bio skulptor. Svoju ranu mladost proveo je u Italiji, gde je studirao umetnost antike i renesanse. Kasnije odlazi u Pariz, 1906. godine.

Amedeo Modigliani - Zgubidan

2015.godine prodata za $170.4 miliona
Izvor: wikipedia

Zanimljiva činjenica je ta, da Modigliani nije uvek imao običaj da crta oči misterioznim ženama koje su krasile njegove slike. Tačnije, oči su zapravo postojale, međutim, izgledale su veoma jednostavno, poput elipsi. Modigliani je oduvek bio inspirisan Ničeovom filozofijom, kao i Konstantinom Brancusijem, uticajnim skulptorom 20. veka, afričkom umetnošću i maskama koje su jako uticale na njegov rad i stvaralaštvo.

Osvajanje Pariza

Početkom 20-og veka, Pariz je bio metropola slikarstva. Amedeo Modigliani je postao član tadašnje avangarde koje su činila velika imena poput Pabla Pikasa, Dijega Rivere, Mauricia Utrila, Sutina, Kislinga.

Modiglianijeva prva i jedina samostalna izložba održana je 3. decembra 1917. godine. Tada je bilo izloženo preko 30 crteža i slika. Slike prepune golotinje izazvale su skandal, nakon čega je policija intervenisala i zatvorila izložbu.

 

Le Grand Bohemian

Modiglianijev život je bio jako uzbudljiv, i turbulentat, na neki način. Uvek je bio okružen raznim opijatima, kafanama i lepim ženama. Otuda je kasnije dobio nadimak “vagabundo princ”.

Amedeo Modigliani - Zgubidan

Izvor: Pinterest

Večito rivalstvo

Amedeo Modigliani i Pablo Pikaso su se upoznali odmah nakon Modiglianijevog dolaska u Pariz. Pored toga što su bili prijatelji, između njih se uvek osećala neka doza rivaliteta. Doza straha i ljubomore, večita borba ko je bolji, poznatiji i cenjeniji. Međutim koliko je Pikaso poštovao Modiglianija dokazao je njegovim portretom koji je naslikao za jedno od umetničkih takmičenja.

Postoje glasine da su Pikasove poslednje reci na samrti bile upravo Modiglianijevo ime.

Modigliani, Pikaso, Brenton - Zgubidan

S leva na desno Amedeo Modigliani, Pablo Pikaso i Andre Salmon, 1916.godina
Izvor: commons.wikimedia.org

 

“Kada ti upoznam dušu naslikaću ti oči”

Najpoznatije Modiglianijeve slike su između ostalog mnogobrojni portreti njegove velike ljubavi i nevenčane supruge Jeanne Hebuterne. Modigliani je Jeanne upoznao na jednom od likovnih časova, gde je on prisustvovao kao gost, a ona kao student, nakon čega su uplovili u burnu ljubavnu vezu.

Jeanne - Zgubidan

Izvor: History of Art

Modiglijanijevo nasleđe je bilo povezano sa njegovim tragičnim i boemskim životom. Jako krhkog zdravlja još kao dete, Modigliani se kasnije borio i sa tuberkulozom koja ga je dokrajčila 1920. godine. Umro je na rukama svoje nevenčane supruge Jeanne.

Iako Modiglianijev rad nije bio priznat i cenjen tokom njegovog života, nakon smrti, njegovi portreti i skulpture su postali neverovatno popularni. Modigliani je danas jedan od najproslavljenijih umetnika, čiji radovi su postali jedni od najuticajnijih i najpoštovanijih formi umetnosti.

 

“What I look for is neither reality nor unreality but the subconscious,

The instinctive mistery of human race.”

Ema Janošević

Ema Janošević

Rođena u Knjaževcu 1992. godine. Živi i radi u Nišu, gde je završila fakultet za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Singidunum. U slobodno vreme voli da gleda kultne filmove i istražuje svet slikarstva i raznih muzičkih žanrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *