0

Andrija Andrejić – Fudbalski trener u Kini

Koliko je težak trenerski posao i koliko je važno voleti ono što radite, ekipa Zgubidana razgovarala je sa Andrijom Andrejićem, momkom iz Niša, koji već nekoliko godina obavlja posao trenera u dalekoj Kini.

Kada i kako si odlučio da bi voleo da budeš fudbalski trener?

Fudbal sam trenirao od šeste godine. Kako su godine odmicale, menjali su mi se treneri, gde je svako radio na svoj način, drugačiji od prethodnika. To me je zapravo najviše zaintrigiralo. Pitao sam se na koji način se dolazi do ideja za trening, kako se treneri odlučuju za određeni tip vežbi, kako se pripremaju za utakmcice.
Imao sam svega 16 godina kada sam se prijavio za volontiranje u fudbalskom klubu “Red Star” iz Niša, gde mi je bila pružena prilika da učim od vrhunskih trenera.
Pre svega dugujem zahvalnost Slobodanu Ristiću, koji mi je omogućio da učim trenerski zanat u njegovom klubu, od njega sam najviše naučio, te mi i dan danas savetima čini posao lakšim. U pomenutom klubu sam proveo 8 godina, u kome sam sarađivao sa dosta trenera, među kojima je i Dragan Ilić, aktuelni pomoćnik šefa stručnog štaba Radničkog iz Niša, koji je takođe doprineo u mom trenerskom razvoju.

Andrija Andrejić
Koliko dugo obavljaš taj posao u Kini?

U Kini sam prvi put počeo da radim februara 2016. godine i tamo ostao do avgusta iste godine. Napravio sam pauzu od 3 meseca i vratio se decembra u Niš.

Kako je izgledao tvoj početak tamo?

Početak je bio specifičan. Drugi kontinent, drugačija kultura. Mnogo razlika u svakodnevnom životu. Međutim, vrlo brzo sam se prilagodio. Nakon kratkog perioda adaptacije, sve se odvijalo savršeno što mi je i pomoglo da uživam, kako u svom radu, tako i u privatnom životu.

Andrija Andrejić
Kakva je razlika u kvalitetu rada u Srbiji i Kini?

Za sada je razlika velika. Naravno, kvalitetnije se radi u Srbiji. Srbija ima dugačku fudbalsku istoriju i fudbalu se pristupa kao načinu života, dok je u Kini to drugačije.
Pozitivna stvar je ta da su spremni da uče i da se trude, koliko mogu, da unaprede fudbal.

Koliko su finansijska ulaganja uticala na fudbal u Kini?

Uticala su mnogo. Fudbalska infrastruktura je podignuta na vrhunski nivo, uslovi za rad spadaju, možda, u najbolje na svetu.
Fudbal se brzo penje na lestvici popularnih sportova u Kini. Mnogo dece se priključuje treniranju fudbala, što je svakako ohrabrujuće za Kinu i kineski fudbal.

Andrija Andrejić
Šta najviše voliš u Kini?

Najviše slobodno vreme, neračunajući fudbal. Posvećujem obilascima znamenitosti. Mogućnost da obiđem Kineski zid, Letnju palatu, Zabranjeni grad, smatram privilegijom, tako da to izdvajam bez dileme, kao nešto što najviše volim u Kini.

Kako izgleda jedan tvoj radni dan?

U trenerskom poslu je svaki dan specifičan, što i jeste jedna od draži fudbala. Da bi se radio ovaj posao kvalitetno, nemoguće je samo pratiti šablone. Neophodno je da se radi detaljna priprema plana rada, tj. trening plana. Nakon sprovođenja pomenutog plana, radi se analiza urađenog, i na osnovu toga se pripremaju određene korekcije u cilju kvalitetnijeg rada. S obzirom na to da se trenutno nalazim na jugu Kine, na ostrvu Hainan, gde preovladava tropska klima, treninzi i utakmice su u večernjim časovima. Dan provodim u svojoj kancelariji, to vreme koristim upravo za analizu urađenih treninga i eventualne korekcije trening plana.

Koji klub treniraš? I kako na tebe, kao stranca, gledaju ostali u klubu?

Radim u fudbalskoj akademiji CNI. Zaposleni u akademiji, u skladu sa kineskom kulturom, ukazuju veliko poštovanje i zahvalnost što sam se odlučio da dođem iz Srbije i pomognem im u ostvarenju planova i ciljeva.

Koliko Kinezi vrednuju ostale srpske trenere?

Treneri iz Srbije imaju poseban status u kineskom fudbalu, kao i visok nivo poštovanja. Zahvalnost dugujemo trenerima koji su radili u Kini i ostavli dubok trag, poput Radomira Antića, Vladimira Petrovića, Ljubiše Tumbakovića, Milorada Kosanovića,Slobodana Santrača,Bore Milutinovića. Ne samo njima, već i trenerima koji sa uspehom u ovim trenucima rade u Kini, Dragan Stojković, Aleksandar Stanojević.
Izgradili su fenomenalnu sliku o srpskim trenerima, što mnogo olakšava situaciju novopridošlim trenerima.

Andrija Andrejić
Da li si u kontaktu sa nekim drugim srpskim sportskim radnicima u Kini?

Da, naravno! U Kini je trenutno veliki broj srpskih sportskih radnika i mahom smo svi u konstantom kontaktu preko grupa na društvenim mrežama.

Kakvi su planovi dalje?

Želja mi je da se zadržim u Kini još par godina i naravno, nastavim da se edukujem i napredujem u trenerskom poslu. Ambicije mi se vezuju za sticanje UEFA PRO trenerske licence i rad u seniorskom, profesionalnom fudbalu.

Andrija Andrejić

Andrija Andrejić, rođen je 24. jula 1992. godine. Od 2008 do 2016. godine obavljao je posao trenera u fudbalskom klubu “Red Star Niš”. Februara 2016. godine prelazi u HPSS “Shenzhen”. Radno mesto mu je bilo u Dalianu. Decembra te iste godine potpisuje ugovor sa CNI Sports Bejing. Od 2014. godine poseduje UEFA B trenersku licencu.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *