0

B.B. King – Sa polja pamuka do legende bluz muzike

Kada pomislite na Misisipi, jedna od prvih stvari koje vam padnu na pamet jeste bluz. Mnogi veliki bluz muzičari rođeni su upravo u ovom delu Amerike. Tu je rođen i jedan od najboljih i najznačajnih bluzera B.B. King.

Još od najranijeg detinjstva B.B. King je radio sa porodicom na poljima pamuka. Međutim, oduvek je voleo bluz, za koji se smatralo da je lično đavolji patent i da tu nisu čista posla. Njegovi roditelji nisu razmišljali drugačije, zbog čega B.B. King nikada pred svojim roditeljima nije svirao ovu muziku. Ljubav prema bluzu B.B. King nasledio je od svoje tetke na čijem gramofonu i je prvi put čuo ovu muziku.

B.B. King - Zgubidan

Izvor: pitchfork.com

Krenuo je kao ulični svirač i svirao šta god su mu prolaznici tražili od gospela do bluza. Nakon toga odlazi u Memfis i veoma brzo dobija program na radio stanicama i svirke u klubovima. Znao je odavno da je bluz put kojim želi da ide.

Kako je nastao nadimak B.B. King?

Dok je radio na radio stanici kao DJ potpisivao se kao Beal Street Blues Boy, skraćeno Blues Boy, još skraćenije B.B. Verovatno tada nije ni mogao da pretpostavi da će upravo ova skraćenica biti poznata svuda u svetu kao sinonim za najboljeg bluzera. Dodatak King dobija kao član čuvene trojke “Kraljevi bluza”. Trojku su činili pored B.B. Kinga Alfred King i Fredi King, takođe veoma uticajni bluz muzičari.

B.B. King - Zgubidan

Izvor: www.rollingstone.com

Život van muzike

Kada se nečemu posvetite maksimalno, neke druge stvari obično moraju da ispaštaju. Kada je u pitanju B.B. King trpeo je njegov privatni život, tačnije iza sebe ostavio je dva propala braka. Posao muzičara je takav da je stalno odsutan i da veoma malo vremena provodi sa najbližima. Međutim, i sam muzičar je više puta izjavljivao da je najviše od svega želeo da bude dobar muž i otac.

S druge strane bio je poznat i po stalnim i neumornim nastupima. Imao je preko 300 koncerata godišnje, dok rekord od 342 nastupa drži od 1956. godine.

Poroci

Osim ljubavi prema muzici, gajio je strast prema ženama, (što govori činjenica da je imao petnaestoro dece) ali i kocki. Bio je strastveni kockar, a to je i bio jedan od razloga zbog čega se preselio u Las Vegas. Međutim, priznao je da mu je preseljenje čak i pomoglo da zauvek ostavi ovaj porok. Smatrao je da nije slatko kada ti je na svakom koraku na dohvatu ruke.

Proglašen je za najemotivnijeg i najoriginalnijeg bluz muzičara. Njegov rad bio je podsticaj za mnoge mlade muzičare koji su danas ostvarili fantastične karijere. Za svojih 90 godina osvojio je 15 gremi nagrada, dobio “Medalju slobode”, nastupio na svim najvećim festivalima. Prvi je muzičar koji je nastupio u komunističkoj Kini, član je rokenrol kuće slavnih.

Čak i pred kraj života nije se štedeo i dalje je svirao sa istim elanom kao i ranije. Umro je u snu, uzrok su bili moždani udari kao posledica dijabetesa od kojeg je dugo bolovao.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *