0

Bićemo prvaci sveta

Iako je sam naslov identičan naslovu filma Darka Bajića naša priča nije vezana za košarku već za fudbal. Nažalost travnati tepih u Moskvi ostaće nedosanjani san i za ovu generaciju srpskih fudbalera. Danas je dan velikog finala Svetskog prvenstva u fudbalu u kome će snage odmeriti reprazentacije Hrvatske i Francuske. Na prvi pogled utakmica koja ne bi trebala da izaziva neku preteranu emotivnu pažnju u Srbiji. Međutim iako naša selekcija neće ni ovog puta biti akter najprestižnijeg fudbalskog reprezentativnog susreta u Srbiji vlada velika euforija.

Za koga navija Srbija?

Nedelja je dan odluke, dan kada će planeta dobiti svog fudbalskog vladara.

Izvor: https://www.cbssports.com/soccer/world-cup/news/world-cup-power-rankings-croatia-rises-after-making-unprecedented-final-appearance-france-takes-top-spot/

Srbija je svoje učešće po mnogima završila prerano imajući u vidu kvalitet pojedinaca koji nose dres sa nacionalnim obeležjima naše zemlje. I pored toga Srbija se danas podelila i na ulicama je primetna euforija nešto nalik danima derbija.

Sa jedne strane su pristalice naših komšija koji na svaki način imaju želju da pokažu „veličinu“ i da odvoje sport od politike i ubede drugu stranu da su „kockasti“ zapravo najbolji na planeti. Hrvatska je najveće iznenađenje turnira u Rusiji pa je stoga pobrala i mnoge simpatije neutralnih navijača kako u Srbiji tako i u svetu.

Sa druge strane su navijači Francuske, zakleti „nacionalisti“ i rodoljibi. Njihove nade usmerene su pretežno Afričke igrače koji igraju za Francusku. Pristalice „Galskih petlova“ nadaju se da će „municija“ za finale biti adekvatnog kalibra za razliku od one koju su nama prosledili u “ratnim godinama”.

Šta posle finala dobija Srbija?

Polovina Srbije će se danas verovatno radovati iz svega prilozenog. Osećaj pobede međutim neće biti ni nalik osećaju koju je fudbalska Srbija imala nakon uspešnog starta turnira i pobede nad Kostarikom. Ovo finale ni „plavoj“ ni „kockastoj“ Srbiji neće doneti izistinsku sreću i ponos. Ukoliko pobedi Frncuska radovaćemo se neuspehu komšija, neuspehu o kom trenutno naš nacionalni tim može samo da sanja. Ukoliko pobedi Hrvatska imaćemo osećaj da je planeta mala i da nema mesta na Svetu da se Srbi pomere bar na neko vreme. Međutim i ovog puta možemo dosta da naučimo iz svega priloženog. Srbija je i na ovom turniru ostala „zarobljena“ u grupnoj fazi takmičenja posle prve pobede u premijernom susretu kao i na šampionatu u Južnoj Africi. Što pre shvatimo da je fubal igra koju igra kolektiv a ne pojedinac i vodi glava a ne srce mođemo se nadati da prevaziđemo uspeh „Mijatovićeve prečke“.

Naša ljubav odnosno mržnja neće danas uticati na tok susreta. Nasilna sreća odnosno sreća koja iziskuje tuđu bol i patnju u suštini i nije sreća već slabost i nemogućnost za sopstvenom promocijom. Ko god da danas pobedi isključivo će obradovati ili francusku ili hrvatsku državu. U ovom slučaju možda i po neku kuću u afričkim selima.

 

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *