0

Bog podzemlja Had – Šta se krije iza njegovog mita?

U grčkoj mitologiji Had je upravlja svetom mrtvih. Had je bio jedan od Bogova kome nisu posvećivali hramove, zapravo, o njemu se nije ni govorilo. Hada su su se svi plašili. Upravo mit o njemu pokazuje odnos koji su ljudi imali, i imaju, kada je smrt u pitanju.

Had - Zgubidan

Izvor: artstation.com

Prema mitu, mrtve duše ulaze u svet podzemlja, koji se, kao i po bogu, naziva Had. Svet mrtvih imao je tri nivoa. Asfodelska polja, mesto su odlazi većina mrtvih duša. To je mirno, mračno i vlažno mesto, gde duše besciljno lutaju. Oni koji su Bogove vredeli odlaze u provaliju duboku 60 000 kilometara. To mesto je tartar, tamnica koja je ispunjena večitim mukama i patnjom. Poznat je slučaj Sizifa. Pokušao je da prevari Boga srmti i dobio je kaznu da večito gura kamen. On je svoju kaznu služio upravo u ovom delu podzemlja.

Treći deo hada bio je rezervisan za malobrojne srećnike. Jelisejka polja su grčka verzija raja. Tu vlada izobilje. Samo se jede, uživa i pleše. Vlada prijateljstvo.

Had -Nemilosrdni vladar podzemlja

Iako je Had za Grke bio nemilosrdni vladar svih duša, međutim, Had nije oduvek bio takav. Od zaboravljenog deteta, postao je strašni Bog. Had je bio proklet na rođenju. Njegov otac bio je bog Titana Hron i on ga je proždrao. Postojalo je proročanstvo da će Hrona ubiti rođeno dete. Ne želevši da rizikuje, on je svu svoju decu ubijao.

Jedini način bio je da ih pojede, jer su njegova deca, kao i on, besmrtna. Nije ih mogao ubiti, već ih je zaključavao u svom stomaku. Jedan dečak, ipak, uspeo je da umakene očevom naumu. Njegovo ime je Zevs. Kada je odrastao, vratio se i oslobodio svoju braću i sestre. Svi zajedno su porazili Titane i preuzeli vladavinu svemirom.

Had, Posejon i Zevs, trebalo je da podele ratni plen. Had kao najstariji sin, imao je prednost. U staroj Grčkoj vladalo je pravilo prvorođenog deteta. Međutim, Zevs je imao želju da vlada svetom, takođe. Dolazi do sukuba, koji su rešili izvlačenjem slamke.

U to vreme uobičajeno je bilo izvlačiti slamku. Svi su prihvatili ovakav način odlučivanja. Braća su izuvkla slamke, a ishod već svi vrlo dobro znamo.

Strah od smrti

Had i mit o njemu ukazuje na naše viđanje smrti. Pomaže nam da se suočimo sa svojim strahom od smrti. Podzemlje je mračno i tajnovito, svako zamišlja kako bi ono moglo izgledati. Strah od smrti je osnovna ljudka osobina, a ovaj mit pokazuje da on ne služi samo za zastrašivanje, već i kao odlična osnova za prevazilaženje tog straha.

Smrt - Zgubidan

Izvor: singularityweblog.com

Had nam pokazuje da smo u osnovi svi isti i jedanaki.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *