0

Crtani filmovi zbog kojih detinjstvo traje večno

Crtani filmovi predstavljaju jedan od ključnih faktora u odrastanju i obrazovanju dece. Svako vreme imalo je svoje „istaknute“ i posebno voljene junake. Međutim malo je poznato da je francuski film autora Emila Kola zvanično prvi crtani film na svetu. Kako istoričari filma navode, film „Fantasmagorie“ nastao je davne 1908. godine.

Iako su prvobitne poruke koje su autori crtanih filmova hteli da pošalju kroz svoje junake bile namenjene najmlađima, vremenom su te poruke pronalazile i nešto starije ljubitelje „crtanog pokreta“. Danas bioskopske sale u kojima se projektuju crtani filmovi podjednako okupiraju deca i odrasli. Iako je u savremenom društvu mnogo lakše „načiniti“ idealan crtež i dodatno ga obogatiti specijalnim efektima, filmski kritičari ističu da su crtani filmovi koji su nastajali 80-tih i 90-tih mnogo, kulturološki i edukativno, ispred svojih „potomaka“.

Emil Kol, tvorac filma “Fantazmagorija”
Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Émile_Cohl

Danas vam predstavljamo koji su to crtani filmovi, po našem mišljenju, najzaslužniji da ideja Emila Kola dostigne ovoliku popularnost.

Tom i Džeri

Kultne junake Toma i Džerija stvorili su Vilijam Hana i Džozef Barbera scenaristi i direktori u realizaciji snimanja 1940. godine. Nestašluke smeđeg miša i plavog mačka, dvojica scenarista su u periodu između 1940. i 1957. godine, smestili u 114 epizoda. Nakon kratke pauze likovi se iz Holivuda 1960. godine sele u Srednju Evropu, prave se nove epizode koje producira Džin Dijč. Tom i Džeri se 1963. godine vraćaju u Holivud, zahvaljujući Čaku Džounsu. Do danas je ovo rivalstvo  svetom putvalo kroz 164 epizode.

Izvor: http://www.dailymotion.com/video/x36vpyc

Simpsonovi

Simpsonovi je američka animirana Tv serija autora Meta Greninga. Od dana emitovanja prve epizode 17. decembra 1989. godine pa do kraja 29 sezone, proizvedeno je i emitovano 618 epizoda. Ova animirana serija važi za jednu od najuspešnijih u istoriji medija. Na satiričan način oslikava život američkog srednjeg staleža, bavi se različitim aspektima čovekovog života i američkom kulturom, a samokritičnost je istaknuta na humoristički načim. Jula 2007. godine bila je premijera dugometražnog filma Simpsonovi.

Izvor:http://fortune.com/2016/02/04/the-simpsons-search-engine/

Nindža kornjače

Crtana serija koja je nastala 1987. godine po istoimenom stripu. Do danas je snimljeno 193 epizode u deset serijala. Predstavlja izmišljeni tim koji čine četiri kornjače (Leonardo, Donatelo, Mikelanđelo i Rafaelo). Kroz čitavu seriju evidentan je sukob dobra i zla, prikaz nadljutskih veština i želja za socijalizacijom. Ovi mladi mutanti predvodjeni svojim učiteljem Splinterom, pokušavaju da se izbore sa večnim neprijateljem Sekačem i njgovom družinom. Popularnost Nindža kornjača danas je ponovo velika zbog animirane serije koje je skoro ekranizovana, kao i zbog novog izdanja video igara.

Izvor: https://www.leblogdefanaworld.fr/teenage-mutant-ninja-turtles-2014-wallpaper/

Sunđer Bob

Sunđer Bob Kockalone je američka crtana televizijska serija koja je trenutno najgledanija. Seriju je osmislio morski biolog i animator Stiven Hilenburg. Pilot epizoda emitovana je u Sjedinjenim Američkim Državama 1. maja 1999. godine, a do danas je snimljeno 208 epizoda. Radnja serije je smeštena u Tihi okean u gradić Koralovo na dno obližnje lagune. Glavni lik poslužio je mnogim kreatorima da osmisle zanimljive odevne konbinacije, a podjednako je bio inspirativan za kreatore video igara.

Izvor: http://bublik.delfi.ee/news/varia/nazvany-4-samyh-vrednyh-detskih-multfilma?id=76210507

Saut Park

Saut Park je američki animirani sitkom, autora Treja Parkera i Meta Stouna. Do kraja dvadeset prve sezone snimljeno je 287 epizoda, dok je dvadeset druga sezona najavljana za 2018. godinu. Prva epizoda emitovana je u avgustu 1997. godine i zabeležila je rekordnu gledanost za taj period. Zanimljiva činjenica vezana za ovu seriju je ta da su do skoro crteži rađeni ručno dok je danas animacija kompjuterska. Serija koja obiluje crnim humorom i satiričnim dijalozima dobila je do sada četiri Emi nagrade(nagrada koja se dodeljuje za američku televizijsku produkciju i smatra se ekvivalentom Oskara).

Radnja serije se zasniva na doživljajima četiri dečaka(Stena Marša, Kajla Broflovskog, Erika Kartmana i Kenija Makormika), a njihove bizarne avanture smeštene su u gradić Saut Park u Koloradu.

Izvor: https://www.leafly.com/news/lifestyle/south-parks-best-cannabis-moments

Ovo su samo neki od crtanih filmova koji su uticali kako na razvoj dece tako i na nešto stariju publiku. Pored navedenih crtanih filmova moramo pomenuti i doživljaje Duška Dugouška, porodicu Kremenko, strahove i vratolomije Skubi Du-a i beskrajnu trku Kojota i Ptice Trkačice. Verujemo da će vaša sećanja listu učiniti potpunom.

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *