0

Drugi festival zanatskog piva

Danas i sutra će se u našem gradu održati drugi po redu festival zanatskog piva. Ljubitelji piva imaće pirliku da na ovom festivalu isprobaju razne vrste zanatskog piva ali i da uživaju u pratećim sadržajima.

Festival zanatskog piva u “Banovini”

Drugu godinu za redom, u Nišu će se održati festival na kome će svoje proizvode predstaviti najuspešnije kraft pivare iz Srbije. Festival će se održati u zgradi Banovine, u petak i subotu od 16h do 01h posle ponoći.

Što se tiče muzičkog programa, on oba dana počinje od 20h. U petak će nastupati The Irish Clovers, Najda i Dj Ljudski Mximum. U subotu će na programu biti Slide Ride, Penthouse Band i Dj Loptica.

Učesnici festivala zanatskog piva

Organizatori ovogodišnjeg festivala zanatskog piva je niška pivara Ministarstvo beer bar. Na štandu organizotora pored Ministarskog, točiće se i piva iz Beograda i Gračanice, Gunners Pub i Pivdžan – zanatska pivara.

 

Pivara Dorćol predstaviće se “Dorćolskim Beguncem” a pivnica Dilemma brewery tamnom i svetlo varjantom svog pšeničnog piva.

Piva Pivare Tron su fuzija nemačkog i francuskog slada, američkog kvasca i hmeljeva iz celog sveta. Ove godine nam donose svoje majstorske kreacije – Matador, All On black, Skiper i ultra novu Pandoru, Veselu plavušu iz Australije.

Južni Vepar imaće svetsku premijeru. Predstaviće se pivom Šumska Majka – Red Foster Ale.

KORS Brewery je pivara koja je obojena ruskim šmekom. Ova mini pivara, osnovana krajem 2015. godine od strane ruskih zaljubljenika u zanatsko pivarstvo.

The Black Turtle Pubs & Brewery nam pored sjajnog domaćeg svetlog i tamnog piva donosi i izbor sezonskih piva, kao i ono po čemu su na daleko poznati – piva sa voćnim ukusima. Ove godine će nas počastiti svojim Lager, Stout, Brown ale, Abbey (manastirsko), Blueberry i Strawberry pivima.

RazBeerbriga je prva novosadska craft pivara i jedan od začetnika zanatskog pivarstva u Srbiji. Nastala je iz želje da se i na našem tržištu nađu piva čiju proizvodnju karakterišu prirodni sastojci uz nezaobilaznu kreativnost, eksperimentisanje i nove ukuse. Osnovana iz hobija psihologa i ekološkinje, služi da se pobegne od briga i stresa u raspoloženje i razbeerbrigu. U Nišu će za to biti zaduženi njihovi Temper pale ale i pivo koje sadrži samo srpske hmeljeve – Bandiera Rossa red ale.

Crow Brewery je jedna od najinovativnijih pivara na domaćoj craft sceni. To potvrđuje i nagrada za najbolju novu pivaru u Srbiji od strane najvećeg globalnog portala za ocenjivanje piva RateBeer, dok je Novosadski festival zanatskog piva njihov Paradise Apricot Blanche proglasio za najbolje pivo festivala ocenjeno od strane žirija ove godine. U Nišu nam predstavljaju Sunshine, Gecko, Jolly i jedinstveni Kwasimodo.

Po rečima organizatora, festival se organizuje za sve ljubitelje pravog pivskog ukusa. Pored različitih pivskih aroma, na festivalu zanatskog piva, posetioci će moći da uživaju i dobroj hrani i već pomenutom muzičkom programu. “Bavarske kobasice i druge pikantne đakonije najbolje idu uz pivo.” – navode organizatori. Oni takodje pozivaju sve koji do sada nisu imali prilike da uživaju u zanatskom pivu, da dodju i okuse razliku izmedju zantskog i industrijskog piva.

Cena ulaznice biće 150 dinara, a svi oni koji nisu upoznati sa konceptom zanatskog piva, pozivamo ih da pročitaju naš tekst o zanatskom pivu.

Mladen Ristić

Rođen 1992. u Nišu. Apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Bio član nekoliko organizacija koje su svojim delovanjem podsticale napredak u društvu. Bavi se pisanjem kolumni iz sfere drušvenih dešavanja. Od 2017. godine jedan od osnivača NVO - "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *