0

Državni posao – Humorom i satirom protiv društvenih problema

Poslednjih godina, državni posao asocira, ne na dobro plaćen posao, već na humorističku seriju koja se prikazuje na Radio-televiziji Vojvodina. Serija “Državni posao” odvija se u kancelariji izmišljene firme u Novom Sadu. Kroz humor i satiru, glavni protagonisti pokušavaju da prikažu određenje stvari koje ne štimaju u našem društvu.

Državni posao - Zgubidan

Dimitrije Banjac, Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković, svojim radom postali su prepoznatljivi kao izvanredni komičari i još bolji kritičari društva. Njihovi skečevi skreću pažnju, kako na aktuelne probleme, tako i na one dugoročne. Nekoliko godina unazad, najpopularniji arhivatori u Srbiji, nastupaju pred punim halama u svojoj predstavi “Državni posao sa televizorom”.

Upravo je to i bio razlog da poslednji put, pre skoro godinu dana, Čvarkov, Torbica i Boškić posete Niš. Tom prilikom razgovarali smo sa njima o seriji, ali i stanju u kulturi.

Na pitanje da li su humor, ironija i satira jedini način da se pokaže pokaže pravo stanje našeg društva, Dimitrije Banjac iliti Đorđe Čvarkov kaže:

„Nije jedini način, ali je način da se na te anomalije, koje isplivaju u svakodnevnom životu, skrene pažnja. Bio to događaj neki u Surdulici ili pobeda Donalda Trampa, pa do onog što je oteo medveda pa ga istukao. Skrećemo pažnju na stvari koje su iskočile iz šina“.

Državni posao - Zgubidan

Izvor: otkupautomobila.rs

Nikola Škorić, popularni Dragan Torbica, smatra da je Državni posao postao popularan iz razloga jer je u pitanju humor jednog mentaliteta.

„To je stvar mentaliteta. Naš humor je na svim nivoima humor mentaliteta. Od tih dijalekta do generacijskih razlika, i to kako se ljudi snalaze u ovakvom jednom sistemu. Nemamo mi misiju da ćemo promeniti svet, pre svega želimo da se zabavimo“.

Ono što su momci iz Državnog posla otkrili jeste da će serija trajati 1001 epizodu. Poslednja epizoda koja je emitovana pored naziva epizode imala je broj 958. Kraj serijala se bliži, ostalo je 43 epozode do kraja. Ostalo je još mnogo toga što je nedorečeno, tako da se situacija, kada je Državni posao u pitanju, dosta zahuhtava.

Državni posao – Biografija

Državni posao nije se desio slučajno. Pre ovog serijala, koji je startovao 2012. godine, Nikola, Dimitrije i Dejan radili su na projektima Noćna straža i Velika Srbija. Upoznali su se 2008. godine, upravo na Radio-televiziji Vojvodina, kada su Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković došli na konkurs za posao, a Dimitrije Banjac tamo radio kao sportski novinar.

Veoma je interesantna činjenica da niko od njih trojice nije glumac po profesiji.

Dimitrije Banjac – Đorđe Čvarkov

Pre uloge glavnog arhivatora Đorđa Čvarkova, Dimitrije je radio u NIS-u. Po zanimanju je inženjer petrohemije. Rođen je 6. jula 1976. godine u Novom Sadu. Od 2012. godine kreće sa projektom “Državni posao”, koji mu je doneo nominaciju za Februarsku nagradu Novog Sada. Oženjen je i ima troje dece.

Nikola Škorić – Dragan Torbica

Nikola Škorić po zanimanju je profesor istorije. S obzirom da nije mogao da nađe posao u struci, pronašao je alternativna rešanja u reklamnoj agenciji gde je smišljao slogane. 2008. godine upoznao se sa Dimitrijem i Dejanom i počeo svoju glumačku karijeru. Rođen je 4. maja 1976. godine u Rijeci.

Dejan Ćirjaković – Boškić

Dejan Ćirjaković rođen je 13. jula 1979. godine u Novom Sadu. Završio je Muzičku akademiju i svira bubnjeve. 2008. godine na RTV dolazi sa namerom da pušta muziku i pravi muzičke emisije o džez muzici.

Što se njihovog poslednjeg boravka u Nišu tiče, kažu da im se grad mnogo sviđa. Obilaze kafane, kažu da su jeli dobar niški burek, a obećali su da će probati i Niško pivo. Dogovorili smo se kada sledeći put budu došli, da će obavezno preneti utiske.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *