0

Džoni Keš – Zgubidanova ličnost dana

Džoni Keš, poznat i kao čovek u crnom, rođen je na današnji dan, 26. februara, sada već davne 1932. godine. Pre tačno 86 godina u Kingslandu, rođen je, možda, jedan od najuticajnijih muzičara 20. veka. Upravo zbog  toga, Džoni Keš je naša ličnost dana.

Džoni Keš - Zgubidan

Izvor: thefamouspeople.com

Život u Kingslandu bio je ispunjen kantri muzikom, koja postaje sastavni deo Kešvog života. Sa 12 godina komponuje svoju prvu pesmu, a već 1955. godine potpisuje prvi ugovor sa producentskom kućom. Samo dve godine kasnije imao je preko 200 koncerata, samo te 1957. godine. Na jednom od tih koncerata, Džoni Keš upoznaje svoju najveću ljubav Džun Karter.

Kao i svaka zvezda u usponu, i Džoni Keš je podlegao opijatima. Postaje zavistan, što se dosta primećivalo i u njegovoj muzici. Postaje napeta i nervoznija. Sredinom 60-ih godina, više se pričalo o drogiranju, nego o njegovoj muzici. Džoni Keš je nestajao iz muzičkog sveta.

Džoni Keš – Povratak

Krajem 60-ih godina Džoni Keš venčao se sa Džuni Karter. Njihov brak doprineo je da Džoni Keš sredi svoje zdravstveno stanje i ponovo se vrati u sam vrh najboljih kantri muzičara. Rezultat toga je njegov lični šou na televiziji, pod nazivom Džoni Keš Šou.

Kraj 60-ih je svakako bio prekretnica u njegovom životu. Nastupi u Folsom zatvoru, doprineli su ponovnoj popularizaciji ovog muzičara, tekstopisca, ali i glumca. U svojoj glumačkoj karijeri odigrao je 25 uloga.

Njegova životna saputnica Džun preminula je 15. maja 2003. godine. Zbog prevelikog bola i tuge koju je Džoni Keš osećao, preminuo je svega 4 meseca kasnije, 12. septembra. U svojoj karijeri osvojio je 11 Gremi nagrada, od kojih je ona iz 1998. godine bila za životno delo.

Top 5 lista najboljih pesama Džoni Keša

5. Folsom Prison Blues

4. Man in black

3. Hurt

2. Get rhythm

1. I walked the line

 

 

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *