0

Edit Piaf – Život u ružičastom

Edit Piaf, takođe poznata kao „mali vrabac“, koji je pokorio muzičke scene širom Francuske, a zatim i sveta. Neverovatna žena, vlasnica najlepših ljubavnih šansona ikada.

“Oči zbog kojih spuštam pogled, osmeh koji se gubi na njegovim usnama…izvolite portret bez doterivanja, čoveka kome ja pripadam.

Kada me uzme u naručje, i priča mi posve tiho, vidim život u ružičastom…

Taj savršeni, život u ružičastom, život u kome je ona srećna u njegovom naručju, je bio daleko od onog stvarnog, kojeg je ona živela.

Detinjstvo

Edit Đovana Gasion, je rođena 19. decembra, 1915. godine, u Belvilu, naselju koje se nalazilo na periferiji Pariza. Njen otac, Lui Alfons Gasion je bio ulični peformer i akrobata, a majka “kafe pevačica” Aneta Đovana Mejar koja je, žudeći za slavom, napustila Edit još po rođenju. Vrlo brzo Edit je ostala i bez oca, koji je postao član francuske vojske i otišao u rat.

Sticajem ovih okolnosti, svoje najranije detinjstvo provela je živeći sa bakom, madam Leontin Luiz Dekamp, vlanicom bordela u kome je mala Edit živela okružena “prijateljicama noći” koje su je odgojile. U tom periodu, pretrpela je ozbiljno zapaljenje očiju, zbog kojeg je ostala slepa između treće i sedme godine života, nakon čega je nekim čudom progledala.

Sa 7 godina započinje opet život sa svojim ocem, sada, u cirkusu sa kojim je nastupao širom Francuske. Vremenom, Edit je otkrila svoj talenat i ljubav prema pevanju. Te je počela da nastupa sa njim na ulicama Pariza.

Mlada Edit - Zgubidan

Izvor: karentweed.com

1931.godine, kao šesnaestogodišnjakinja se prvi put zaljubila u Lui Dupona, sa kojim je živela jako siromašno u jednoj hotelskoj sobi. Potom, tek punoletna Edit, dobila je ćerku Marsel, koju je vodeći se majčinim stopama, dosta zapostavljala, zbog pevanja u lokalnim barovima da bi preživela. Tokom jednog od nastupa, Edit je saznala da je Marsel obolela od jakog oblika meningitisa, nakon čega je ubrzo umrla.

 

“La Môme Piaf”

Nastupajući na ulicama na svojom drugaricom Momon, tada već 20-ogodišnja Edit, je upoznala Lui Lplea, vlasnika jednog pariskog kluba. Oduševljen njenim talentom, Lui, je uzeo pod svoje, nakon čega Edit počinje sa svojm prvim nastupima u njegovom klubu.

Zbog svoje sitne građe, i velikog raspona u glasu, Lui dolazi na ideju, i naziva je “la mome piaf”, što u prevodu znači mali vrabac. Kao što je sam Lui predvideo, publika je bila očarana ovim malim vrapcem, koji je topio mnoga srca širom Francuske, a potom i čitavog sveta. Sve koncertne dvorane su tada bile njene.

Edit Piat - Zgubidan

Izvor: biography.com

Zavisnost i prerana smrt

Kao i mnoge svetske zvezde, Edit se takođe odala raznim porocima, posebno alkoholu, takođe je preživela čak tri saobraćajne nesreće. Usled ovakvog života, ubrzo je obolela od artritisa, zatim i raka jetre. Umrla je u svojoj postelji, 10 oktobra 1963 godine, sa samo 47 godina. Njene poslednje reči su bile “Svaku prokletu stvar koju uradite u ovom životu, moraćete da platite.”

Tokom svog kratkog života, Edit Piaf, je iza sebe ostavila mnoge vanvremenske šansone, među kojima su najpoznatije “La Vie en rose”, “Non, je ne regrette rien”, “Hymne à l'amour”,  “Padam  Padam” Nakon smrti, njeno ime i delo su nastavili na žive, i bili tema mnogih filmova i predstava, uključujući igrani film “La vie en rose” koji je 2007. godine osvojio oskara.

Ema Janošević

Ema Janošević

Rođena u Knjaževcu 1992. godine. Živi i radi u Nišu, gde je završila fakultet za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Singidunum. U slobodno vreme voli da gleda kultne filmove i istražuje svet slikarstva i raznih muzičkih žanrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *