0

Emir Kusturica – Kultne romske uloge u njegovim filmovima

Emir Kusturica, kao reditelj, izgradio je poseban stil, koji je prepoznatljiv, kako u zemlji, tako i svetu. Mnogi su ga upoređivali sa Tarantinom, po drugačijem pristupu, ali i temama koje obrađuje. Posebno je prepoznatljiv po tome što u njegovim filmovima ima dosta romskih uloga.

Emir Kusturica - Zgubidan

Davor Dujmović – Perhan

Davor Dujmović bio je jedan od glumaca kome je Emir Kusturica često davao uloge. Prvi put glumio je u filmu “Otac na službenom putu”, gde je imao ulogu malog Mirze. Nakon tog filma dobija glavnu ulogu u filmu “Dom za vešanje” gde je glumio Perhana. Ta uloga mu je promenila život, što govori i činjenica da mu je nadimak Perhan i ostao.

Perhan je vanbračno dete Romkinje i vojnika, a pokazuje njegov život nakon majčine smrti. Pošto ga se je otac odrekao, živeo je sa babom koja ga je učila moralnim vrednostima i poštenjem, ali nam pokazuje i romske običaje. Po tim načelima bazira ceo svoj život, što je opšta suprotnost ostalih članova njegove porodice. Nakon uloge Perhana, Dujmović biva proglašen za jednog od pet najboljih evropskih glumaca.

 

Bajram Severdžan – Matko Destanov

Emir Kusturica je za filmove “Otac na službenom putu” i “Dom za vešanje” osvojio neke od najvažnijih filmskih nagrada. Nastavio je da prikazuje život Roma kroz svoje filmove. Jedan od takvih bio je i “Crna mačka, beli mačor”, koji je čak bio kandidovan za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja.

Ono što je Emir Kusturica pokušao ovim filmom da pokaže, pored svakodnevnog života Roma, bila je ljubav između dvoje mladih, a njihova priča malo podseća na Šekspirovu najpoznatiju dramu. “Crna mačka, beli mačor” je pričao o sudbini romskih Romea i Julije. Bajram Severdžanin glumio je Matka Destanova, oca “Romea”, sitnog kriminalca, koji pokušava da spreči tu ljubav kako bi spasao živu glavu. Ruku svog sina obećao je lokalnom kriminalcu Dadanu, kako bi venčao sina sa njegovom sestrom Bubamarom i učvrstio poslovne odnose, jer Dadanu duguje novac. Planove će mu pokvariti rođeni sin, koji odbija venčanje i time oca “uvaljuje” u niz komičnih situacija.

 

Srđan Todorović – Dadan

Dadan, patriota, biznismen, replika je iz filma koja objašnjava ulogu Žike Todorović, koji je fantastično odigrao. Emir Kusturica je prvenstveno Dragana Nikolića video u ovoj ulozi, koji je nekoliko nedelja pred početak snimanja odbija. Dadan je, kao što je već i rečeno je uloga iz filma “Crna mačka, beli mačor”. Reč je o glavnom kriminalcu iz kraja, koji je strah i trepet za sve. Otima poslove, svađa se, psuje, a neretko poteže i pištolj. U stanju je sve da učini za “biznis”. Njegov problem je što je njegova sestra nižeg rasta i niko neće da je oženi. Zbog toga tera Matka da je njegov sin oženi. A ko bi Dadanu smeo da kaže ne? Najpoznatija Dadanova replika iz filma objašnjava kako bugarski carinici rešavaju probleme: Bratko, kad imaš problem i ne možeš da ga rešiš so pari, ke ga rešiš so mnogo pari.

Emir Kusturica – Društveni doprinos

Mnogo je drugih romskih uloga koji opus Emira Kusturice čine privlačnim, a ono što je još zanimljivije jeste da pored profesionalnih glumaca koji glume Rome, Kusturica je voleo da daje uloge ljudima koji nisu iz sveta filma, ali su se u tim ulogama fantastično snašli. Uglavnom, svi Romi koji se pojavljuju u njegovim filmovima su naturščici.

Ljubica Adžović, koja glumi Perhanovu babu u “Domu za vešanje” i Idinu babu u “Crna mačka, beli mačor”, nije bila školovana glumica, a Kusturica je o njoj govorio kao o nebrušenom glumačkom dijamantu. Odbijala je mnoge uloge iz inostranstva, jer je želela da se oduži našem reditelju i glumi samo u njegovim filmovima.

Emir Kusturica je svojim filmovima, a prvenstveno “Domom za vešanje” dosta doprineo u drugačijem sagledavanju ove etničke grupe. Njegovim filmovima kreirana je drugačija slika o romskom narodu, kulturi i običajima. Pored kulturne vrednosti koje njegovi filmovi imaju, možda je vredniji njihov društveni doprinos.

 

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *