0

Fikcija ili realnost – Football manager

Kada su 1992. godine braća Pol i Oliver Kolijer u tajnosti pravili Football manager, nisu ni sanjali da će 25 godina kasnije ovu igricu igrati preko 3 milijarde ljudi. Nisu ni sanjali da će je koristiti i skauti, ali i oni koji polažu za trenerske licence.

Pol i Oliver Kolijer su u svom rodnom mestu Šropširu u Britaniji, na tavanu svoje kuće godinama radili na simulaciji trenerskog posla. Prvobitna verzija ove igrice zvala se Championship manager i podrazumevala je samo britanske lige.

Nakon rastanka sa kompanijom Eidos, Koriljerovi osnivaju Sport Interactive i tada zvanično počinje era Football managera. Svake godine, milijarde ljudi sa nestrpljenjem čekaju novu verziju ove igrice. Kako je igrica sazrevala sazrevali su i “menadžeri”. Od brzih simulacija mečeva, preko kuglica, koji predstavljaju igrače, do pravih simulacija utakmica.

Što se same igrice tiče, nema velikih promena, ali svake godine ekipa braće Kolijer ubaci neke zanimljive novine. Na prethodnim Football managerima trening nije igrao veliku ulogu, dok sada bez kvalitetnih treninga, ekipa neće igrati na očekivanom nivou. Agenti na igrici “pokvareni” su kao i u stvarnosti. Igrače koje želite u svom timu, bez dozvole agenta nećete ni imati. Međutim, ukoliko želite da promenite sredinu i oprobate se u nekom drugom klubu, sledi vam iscrpljujući pregovori sa vlasnicima klubova. Ukoliko se dobro snađete posao je vaš. Bez kvalitetne taktike i instrukcije koje ćete dati svom timu, rezultata takođe neće biti, a tu su i uvek nezgodni novinari sa svojim znatiželjnim pitanjima.

Footbal manager skauting

Koliko je Football manager ozbiljna kompjuterska igra, govori činjenica da već duži period služi kao platforma profesionalnim skautima koji  igrajući igru traže  talente. Everton, premijerligaš, jedan je od prvih klubova koji je potpisao ugovor sa ovom igricom u cilju pronalaženja novih transfera. Ako se vratimo koju godinu unazad i pogledamo neke tadašnje fudbalske talente, videćemo da su oni  opravdali skauting Football managera.

Međutim, nije Football manager odlična platforma samo za skaute, već i za mlade trenere koji polažu za trenerske licence. Proučavajući igricu, taktike, nosići se sa mnogim finansijskim i igračkim problemima, kao i učeći kako se obratiti ekipi nakon poraza-pobede. Uče kako kako da motivišu, ali i kazne igrače. Sve to su neke od najvažnijih vantaktičkih pitanja za jednog fudbalskog trenera. Football manager poseduje odgovore na sva ta pitanja.

Football manager kao preporuka u CV-u

Svako ko je odigrao nekoliko verzija Football manager-a sigurno je čuo za momka iz Azerbejdžana po imenu Vugar Husejnzade, koji je dobio posao u fudbalskom klubu Baku. Glavna preporuka u njegovom CV-u bilo je desetogodišnje iskustvo i uspesi u Football manageru. Upravi kluba je to bila dovoljna preporuka da zaposli ovog mladića, koji je u tom trenutku imao svega 21 godinu.

Football manager je svakako jedna od najpopularnijih sportskih igrica na planeti, a od 4. novembra 2016. tu je i najnoviji FM 17. Onaj ko je jednom uključio ovu igricu, već tog momenta je shvatio da je Football manager igra koja nikada ne prestaje.


Čitajte još:

Fikcija ili realnost – Android igrice

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *