0

Fikcija ili realnost – Video igre

Dvadeset prvi vek je vek visokih tehnoloških dostignuća. Predvidjanja naučnika da će upravo u ovom veku čovekov razum i stepen kreativnosti uspeti da konstruiše leteće automobile, razvije i pronadje „serum besmrtnosti“, nisu u potpunosti izneverena. Usavršavanjem kompjuterskih tehnika, kao i pojavom interneta, savremeni čovek je stvorio virtuelni svet. Bezgraničan prostor mašte i fikcije koji nam ovaj svet omogućava, je upravo ono što nam je potrebno, kako bi ubrzani ritam života uspeli da stabilizujemo.

Sve češća istraživanja na temu video igara i „života sa računarom“ svedoče o mnogobrojnim prednostima koje korisnici uspevaju da razviju kod sebe. Pored neizostavne kreativnosti, poboljšava se percepcija i proces odlučivanja. Isto tako istaživanja na američkim univerzitetima su pokazala da „iskusni“ igrači mogu istovremeno, da sa podjednakom pažnjom i uspešno obavljaju šet stvari odjednom bez konfuzije, što je dvostruko više od onih koji ne igraju igrice. Muškarci prednjače u odnosu na žene, u želji za razvijanjem „virtuelnih sposobnosti“ sa 58%.

Unapredi svoju produktivnost uz pomoć video igara
Izvor: https://www.interaction-design.org/literature/article/boost-your-productivity-with-video-games

Treba istaći da postoje i brojna istraživanja koja ukazuju na štetne efekte preteranog korišćenja računara. Među njima najraspostranjenija je takozvana „kompijuterska zavisnost“. Po mišljenju američkih i kineskih stručnjaka, višečasovno prepuštanje „virtuelnom užitku“ može izazvati iscrpljenost, glavobolju, čak i depresiju. Najveći problem, kako ističu stručnjaci, jeste da ljudi neretko ne umeju da naprave razliku izmedju fikcije i realnosti, što upravo dovodi do psihičkih problema.

Savremeno društvo nam nudi mnoštvo zanimljivih kreacija u sferi „gejminga“. Sa pojavom 3D igara, akcenat se više ne stavlja samo na čulne osećaje, već i na celokupan mentalni sistem. Zbog neprestane ekspanzije ove nove „kulture“, marketinške manipulacije su sve prisutnije.

Danas video igre ne moraju isključivo biti povezane sa zabovom, već mnoge pretežno mlade osobe u njima vide i mogućnost „zabavnog zanimanja“. Svake godine se višemilionski budžeti kreiraju upravo za nadmetanje „virtuelnih gladijatora“.

Turnir u video igrama
Izvor: https://www.wired.com/tag/activision-blizzard/

Igrice koje nas očekuju u 2017. godini.

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *