0

Filatelisti u godini zamkova

Svoju istoriju, poštanska marka počinje da „ ispisuje“ 6. maja 1840. godine u Velikoj Britaniji. Prvenstvena namena „zupčanog papira“ bila je lakša naplata poštanskih usluga. Većina evropskih i vanevropskih zemalja prihvata ovaj vid naplate. Poštanska marka i poštanski žig se 1840. godine, prvi put uvode i u Kneževinu Srbiju. Zakonom o pošti, koji je donet 1. maja 1866. godine, zvanično je predviđeno da Praviteljstvujuća knjigopečatnja ( Državna štampa), štampa i izdaje marke.

Razvoj estetske uokvirenosti poštanske marke nije prošao neopaženo, tako da se stvaraju prva društva poklonika i sakupljača filatelističkih maraka. Prvenstvena namena, koja je isključivo bila usko povezana sa naplatom poštanskih usluga, zamenjena je kolekcionarskom strašću. Prvo filatelističko društvo u Nišu osnovano je 1948. godine. Tada je brojalo stotinak članova, a danas nažalost, nešto manje od dvadeset.

Redakcija portala Zgubidan.rs razgovarala je sa istaknutim članom filatelističkog društva iz Niša, Slavoljubom Markovićem, koji je postao član društva 1966. godine. Zanimalo nas je kako danas izgleda ovakav vid hobija i sa kakvim se sve problemima susreću članovi društva?

Evidentan je pad interesovanja mladih ljudi za ovaj vid obogaćivanja slobodnog vremena. Filatelija se pretežno bazira na sakupljanju maraka iz određenih sfera života i samog okruženja. Itekako je istaknuta njena edukativna „moć“, zbog tema koje prikazuje iz nauke, umetnosti i kulture. Prigodnim poštanskim markama se slikom ili motivom obeležavaju značajni događaj iz nacionalne i svetske istorije ili sporta.“

Slavoljub Marković, dugogodišnjji predsednik niškog filatelističkog društva i član Upravnog odbora filatelista Srbije, istakao je da filatelija doprinosi i interkulturalnosti. Davne 1956. godine osnovan je Evropa CEPT, koji je okupio nešto više od 40 zemalja. Jugoslavija je prvu temu Evrope CEPT, izdala 1969. godine.
Svake godine bira se jedna tema ili motiv, koju zemlje članice u okviru svojih kreativnih timova, realizuju. Motiv Evrope CEPT za ovu godinu su zamkovi.

Po rečima našeg sagovornika, prikupljanje filatelističkih „rariteta“ u Srbiji, kao i broj članova društva neopravdano je u padu. „Na žalost, naše društvo trenutno ne poseduje prostorije zbog manjka sredstava. Okupljamo se samo nedeljom u privatnoj „režiji“. O drugačijem trendu u Evropi i svetu, svedoče svakodnevna pisma koja pristižu na moju adresu”. Filatelisti i numizmatičari se tri ili četiri puta godišnje okupljaju na takozvanim „susretima kolekcionara“ (berzama).

U okviru obeležavanja dvesta godine od bitke na Čegru, Filatelističko Društvo Niš izdalo je tematsku razglednicu, kovertu i poštanski žig.

 

Aleksandar Boričić, predsednik Odbojkaškog saveza Evrope i dugogodišnji predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, jedan je od najistaknutijih filatelista danas i trenutni predsednik (SFS).

 

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *