0

Filip Petit – Hod po oblacima

Filip Petit, francuski “daredevil” kako ga mnogi nazivaju, postao je poznat širom sveta nakon šetnje žicom između kula svetskog trgovinskog centra u Njujorku, čuvenim “bliznakinjama”. Ova šetnja nazvana je “umetničkim zločinom veka”.

Filip Petit je rođen 13. avgusta 1949. godine u Nemoriusu u Francuskoj, gde je živeo sa majkom i ocem pilotom. Još kao mali dečak, sa samo 6 godina pokazivao je veliko interesovanje prema “magičnim” i cirkuskim trikovima.

Jednog dana u Filipovom rodnom gradu gostovao je cirkus, čije su glavne zvezde bili hodači žicom. Pefrormans trupe porodice Omankovski “The White Devils”, koja je bila jedna od najvećih trupa hodača po žici u svetu, očarala je Filipa. Nakon tog nastupa, odlučuje da i ovu aktivnost ubroji u svoja “dostignuća”. Tako je mladi Filp ubrzo postao član trupe, dobivši priliku da provodi vreme sa njima i nauči sve tajne ovog neobičnog “zanata”.

Kako su godine prolazile, Filip je provodio vreme vežbajući svoj hod, kao i izvođenje trikova na ulicama. Porodica nije imala razumevanja za njegove aktivnosti, kao i zanemarivanje škole, te ga izbacuje iz kuće. Ne previše razočaran, Filip odlazi u Pariz, u potrazi za “boljim životom i većim mogućnostima”.

 

Filip žonglira - Zgubidan

Izvor: pinterest.com

Osvajanje Notr Dama

Jednog uobičajnog dana, čekajući red kod zubara, Filip je, da bi “ubio vreme”, listajući novine, ugledao nešto očaravajuće, nešto što ga je inspirisalo. Na novinskom papiru su se nalazile dve kule ispod kojih je pisalo, kako će jednog dana one biti najviše građevine na svetu. Članak je govorio o izgradnji, Svetskog trgovinskog centra, čuvenim kulama “bliznakinjama”.

Tokom boravka u Parizu, Filip je upoznao mladu umetnicu Eni koja je svirala i pevala u jednoj od pariskih ulica. Kako je vreme odmicalo, Eni je postala jako važna ličnost i velika podrška u njegovom životu. Gotovo svakodnevno ga je posmatrala i pomagala mu u uvežbavanju visinskog hoda.

U međuvremenu, u Filipovoj glavi se rodila ideja da prvi put postavi žicu i javno nastupi, ni manje ni više nego na čuvenoj katedrali Notr Dam. U tom podvigu pomogao mu je Žan Lui, mladi fotograf, koga je upoznao u Eninoj umetničkoj školi, u čijem dvorištu je vežbao.

Nakon višečasovnog postavljanja žice između drevnih kula Notr Dama, Filip je polako i graciozno započeo svoju šetnju. Posle završetka svog prvog nelegalnog visinskog hoda, usledilo je hapšenje, nakon čega je njegov neustašivi podvig postao poznat široj javnosti, te je završio u mnogim evropskim novinama.

 

 

 

Filip i Notr Dam - Zgubidan

Izvor: pinterest.com

Počeo sam kao mlad, samouk hodač po žici. Sanjao sam ne toliko o osvajanju svemira, koliko kao o pesniku koji osvaja predivne pozornice.“

 

Filip i Notr Dam 2 - Zgubidan

Izvor: jlblondeau.com

 

Osvajanje bliznakinja

Godinama je Filip slagao kockice svog mozaika, da bi mu na kraju nedostajala samo jedna, kule “bliznakinje”. On više nije mogao da živi, bez da barem pokuša da osvoji kule, jer je osećao kao da one pripadaju njemu. To je bilo kao da su specijalno izgrađene za njega.

Usledilo je vreme putovanja na relaciji Pariz-Njujork, Njujork-Pariz, i sati planiranja osvajanja kula do najsitnijih detalja. Trebalo je ući u kule, uneti opremu tešku oko tone i postaviti je, a biti neotkriven. U tom pohodu pomogli su mu Eni i Žan, kao i grupa prijatelja koje je upoznao u Njujorku.

U noći, 6. avgusta 1974. godine, Filip je sa svojim “saučesnicima” čeličnim sajlama spajao kule bliznakinje. Zatim, u samo svitanje Filip je započeo svoj “hod po oblacima”.

 

Filip Petit - Zgubidan

Izvor: theguardian.com

Filip Petit - Zgubidan

Izvor: theguardian.com

Njujork je bio pod nogama samoukog hodača po žici. Bio je to neverovatan trenutak. Pod njegovim nogama okupila se masa Njujorčana koja je ushićeno posmatrala pariskog zanesenjaka. Godine sanjarenja su se ostvarile.

U izvođenju performansa umešali su se policajci, sa kojima se Filip poigravao prelazeći žicu iznova i iznova. Ova igra mačke i miša trajala je punih 45 minuta, nakon čega se Filip predao.

Nakon hapšenja, na pitanje novinara, zašto je uradio nešto tako opasno, Filip je rekao: “Ne postoji određen razlog, jednostavno, kada vidim lepo mesto gde mogu da stavim svoju žicu, ne mogu da odolim.”

 

Filip Petit prilikom hapšenja - Zgubidan

Izvor: theguardian.com

Iščekivanje strašnog suda

Filip je načinio više od 100 građanskih prekršaja i očekivao je visoku kaznu, međutim, sudija je odlučio nešto sasvim drugo. “Osuđen” je na ponovni hod žicom, u Central parku, gde će zabavljati decu, na samo par stopa od zemlje.

Nakon ovog akta koji ga je načinio poznatim široj javnosti, Filip je realizovao još mnoštvo fantastičnih podviga širom sveta. Takođe je napisao šest knjiga, uključujući “On a High Wire” 1985. godine, kao emisiju o svom životu i delu, “Wireless.”

 

„Prosto je. Život treba da se živi na samoj ivici života. Moraš da vežbaš pobunu. Da odbiješ da se predaš pravilima, da odbiješ svoj uspeh, da odbiješ da se ponavljaš, da vidiš svaki dan svaku godinu, svaku ideju kao pravi izazov i samo onda ćeš živeti svoj život na užetu.“

Ema Janošević

Ema Janošević

Rođena u Knjaževcu 1992. godine. Živi i radi u Nišu, gde je završila fakultet za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Singidunum. U slobodno vreme voli da gleda kultne filmove i istražuje svet slikarstva i raznih muzičkih žanrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *