0

Fraze u srpskom jeziku – Zašto se baš tako kaže?

Svaki jezik ima neke svoje fraze i ustaljene rečenice koje imaju određeno, preneseno značenje. U srpskom jeziku postoji preko 15 hiljada takvih fraza. Postoje fraze koje koristimo i koje su svima jasne zbog čega se koriste. Međutim, postoje i one druge fraze, koje, iako koristimo, ne umemo da objasnimo i ne znamo zašto se baš tako kaže.

Fraze - Zgubidan

Čekati limun

Kada neko ne može da se odluči šta će učiniti, ili mu je potrebno poprilično vremena da se pokrene, odgovori na pitanje… obično se toj osobi postavi pitanje da li čeka limun. Objašnjenje se nalazi u nekadašnjim običajima. Limunom i jabukom su se nekada pozivali svatovi i darovala mlada. U neku ruku limun je nekada bio nalik današnjim pozivnicama. Tako da se osobi koja se dosta dugo odlučuje na određeni potez upućuje ova fraza.

Pasti s kruške

Kada kruške dozreju i kada ostanu duže na stablu u njima se nakupi dosta alkohola. Medved kada se popne da pojede kruške napije se i padne. Upravo zato se ovom frazom objašnjava nečija zbunjenost i drugačije ponašanje.

Pijan kao majka

Fraza koja se danas ne koristi u velikoj meri, ali čak i kada se pomene izaziva pomalo neprijatnu situaciju. Zašto pijan kao majka? Nekada se umesto anestezija davala rakija. Kada su se žene porađale medicinski radnici su im davali alkohol i time im olakšavali porođaj. Uglavnom su sve majke tada pripite prvi put viđale svoju decu.

Krokodilske suze

Kada neko toliko glasno i neprestano plače, za njega se kaže da roni krokodilske suze. Pojam je nastao tako što izgleda da krokodili plaču kada jedu svoje žrtve, pa su mnogi mislili da ih na taj način oplakuju. Krokodilima su pljuvačne žlezde povezane sa onim za suze, pa se istovremeno luče tokom obroka. Tako je nastala ova fraza.

Španska sela

Kada neko ne razume nešto o temi o kojoj mu se priča, postoji ustaljena fraza “Ma meni su to španska sela”. E sada, zašto španska, a ne urugvajska, odgovor leži u vojnicima koji su se dobrovoljno borili u Španskom građanskom ratu. Kada bi se vraćali kući i pričali o mestima u kojima su se borili, ta mesta su za njihove sagovornike bila totalno strana i nerazumljiva.

Medveđa usluga

Kada vam neko napravi medveđu uslugu znači da vas je neko nenamerno doveo u neprijatnu situaciju. To je jedan nespretan gest. Fraza koja je odavnina ustaljena u govoru podrazumeva baš medveda zbog toga što je medved nezgrapan, grub, trapav i svojim potezima može da napravi neku nenamernu štetu.

Postoje još i fraze obrati zelen bostan, lije kao iz kabla, izvući deblji kraj, bez dlaka na jeziku, ustati na levu nogu, plava krv, slon u staklorezačkoj radnji itd, itd, itd. Ovo je samo nekolicina fraza koje umeju da zbune, te da se zapitamo zašto se baš tako kaže. Sve ove fraze nastale su u trenutku, zbog toga je potrebno vratiti se malo u prošlost kako bismo ih lakše razumeli.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *