0

Frida Khalo – Nadrealista i magični realista

Frida Khalo je devojčica koja je maštala o tome kako će kada odraste postati lekar. Međutim, nije ni sanjala da će je jednog dana život odvesti na sasvim drugu stranu, te da će postati deo sasvim drugog sveta. Sveta umetnika i boema.

Frida Khalo, rođena kao Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón 6. jula 1907. godine, u Kojoakanu, Meksiko Siti, Meksiko. Frida je živela sa svojom porodicom u kući poznatoj kao “La Casa Azul”, obojenom azurno plavom bojom, na osnovu čega je i dobila taj naziv. S obzirom na jako karakterističnom izgledu i umetničkom dojmu, kuća Fride Khalo je nakon njene smrti postala muzej.

 

Fridin dom - Zgubidan

Izvor: frommoontomoon.blogspot.rs

 

Fridin dom 3 - Zgubidan

Izvor: frommoontomoon.blogspot.rs

 

Fridin dom 2 - Zgubidan

Izvor: frommoontomoon.blogspot.rs

 

Kao tinejdžerka, Frida je doživela saobraćajnu nesreću tokom vožnje autobusom, te je tom prilikom zadobila ozbiljne povrede. Fridina teška nesreća i vezanost za krevet je dovela do toga da Frida polako uplovi u svet slikarstva i postane samouka slikarka. Uz pomoć majke, i propratinih pomagala, Frida je od svog kreveta napravila “mali atelje” gde je danonoćno slikala, što je za nju bilo veliko olakšanje, a možda i najveća pomoć da se što pre oporavi od nesreće.

 

Frida - Zgubidan

Izvor: nyartsmagazine.com

 

Fridine slike su uglavnom bili autoportreti. Svaki od njih je označavao neki značajan perod u njenom životu ili pak njeno duhovno i psihičko stanje. Njena dela su bila otrovna i nežna, tvrda kao čelik i nežna kao krila leptira.

Iako su nju i njen rad definisali nadrealizmom, Frida se nikad nije tako osećala, uz objašnjenje da ona nikada ne slika snove, već vlastitu realnost.

 

Autoportret - Zgubidan

Izvor: nytimes.com

“Friede”

Postoji jedna jako zanimljiva činjenica u vezi Fridinog imena. Ime Frieda potiče od nemačke reči friede što znači mir. U međuvremenu je izbacila slovo e iz svog imena, nakon čega je kasnije postala poznata kao Frida.

 

El grande amor

Jedna od jako važnih osoba u Fridinom životu, njena velika ljubav, bio je čuveni slikar i muralista Dijego Rivera. Dijegov prvi susret sa tinejdzerkom Fridom zbio se na Univerzitetu koji je pohađala, na kome je on slikao svoj prvi značajni mural “Creation”.

Dijego je bio 20 godina stariji od Fride, međutim to nije bila nikakva prepreka da se između njih rodi ljubav. Iako je njihova burna veza bila puna neverstva i prekida, ljubav između njih trajala je punih 25 godina, do samog kraja Fridinog života.

 

Dijego i Frida - Zgubidan

Izvor: brainpickings.org

 

Frida je tokom svog života pretrpela mnogobrojne operacije, kao i gubitak noge, usled gangrene. Međutim, to je nije sprečilo u daljem stvaralaštvu. Često ponavljala rečenicu: Stopala, šta ćete mi vi kada imam krila za letenje.

Frida Khalo je iza sebe ostavila 143 slika, od kojih su 55 autoportreti. Tokom svog života, Frida je imala jednu samostalnu izložbu u Meksiku, 1953. samo godinu dana pre svoje smrti.

Danas, njeni portreti imaju visoku vrednost, krase mnogobrojne svetske muzeje i domove poznatih ličnosti.

 

Autoportret 2 - Zgubidan

Autoportret “Roots”, prodat na aukciji u maju 2006. godine za 5,6 miliona dolara Izvor: learnodo-newtonic.com

 

Ema Janošević

Ema Janošević

Rođena u Knjaževcu 1992. godine. Živi i radi u Nišu, gde je završila fakultet za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Singidunum. U slobodno vreme voli da gleda kultne filmove i istražuje svet slikarstva i raznih muzičkih žanrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *