0

Ginisova knjiga rekorda – Dostignuća Srba

Hju Bener, nekadašnji direktor Ginis pivare, osnivač je Ginisove knjige rekorda. Razlog nastanka ove knjige je nesvakidašnji. Hju Bener učestvovao je u raspravi koja je ptica najbrža na svetu. U narednom periodu shvatio je da su ovakve svađe veoma česte po pabovima u Irskoj i Velikoj Britaniji, pa je rešio da oformi tim koji će beležiti najbolje svetske rezultate. Prva Ginisova knjiga rekorda nastala je 1955. godine i imala je skoro 200 strana. Danas, 11 Srba mogu da se pohvale da se nalaze u ovoj knjizi. Ovo su neki od najinteresantnijih.

www.guinnessworldrecords.com

Ervin Kantona

Ervin Kantona je poznati srpski Strongmen, koji je baveći se ovim sportom, čak nekoliko puta uspeo da se nađe u Ginisovoj knjizi. Ervin je, prešavši 200 m sa 300 kg opterećenja, prevrtanjem gume i zadržavanjem automobila na nizbrdici, uspeo da se nađe u ovoj knjizi kao jedan od najuspešnijih Srba koji su obarali Ginisove rekorde.

Vesna Vulović

Ginisova knjiga rekorda je zabeležila pad Vesne Vulović sa 10 160 m bez padobrana, što čini četvrti najbolji rekord Ginisove knjige. Vesna je, dok je radila kao stjuardesa, preživela pad aviona i ušla u anale Ginisa.

Slaviša Pajkić

Slaviša Pajkič, poznatiji kao Biba Struja čak dva puta je uspeo da se nađe u Ginisovoj knjizi rekorda. Prvi put kada je preživeo strujni napad od 220 volti, a drugi put kada je zagrejao vodu na 97 stepeni za minut i 37 sekundi. Zbog retke bolesti od koje Slaviša pati, njegovom telu struja ne može ništa.

Dalibor Jablanović

Ginisova knjiga rekorda je ime Dalibora Jablanovića zabeležila dva puta. Prvi put kada je za 30 sekundi, zaredom, zavezanih očiju bacao kockicu i 29 puta dobio isti broj. Drugi put ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kada je balansirao preko 30 kašičica na svome telu.

www.guinnessworldrecords.com

Naravno, vredi pomenuti i Branka Petrovića koji je ronio na dah 11 minuta i 54 sekunde. Zatim i Nikolu Kulezića, frizera iz Šapca, koji je napravio umetak za kosu dug 820 m. Jovica Spajić je za 24 časa napravio 30 000 trbušnjaka bez prestanka. Takođe, ne sme se ne pomenuti i Milovan Milutinović koji je iz Užica pešaka stigao u London da bi zadivio Ginisove sudije trčanjem odmah nakon dugog puta.

Najveća količina sarmi dolazi iz Srbije. Teška je 1400 kg, a bilo je 10 374 komada. Kada smo već kod hrane, najduža kobasica je duga je 2029 m i teška 2,3 tone, a napravljena je na kobasicijadi u Turiji. Ginisova knjiga rekorda nove rezultate objavljuje uoči svakog Božića.

 

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *