0

Grafiti na zidovima – Ilegalna umetnost ili ne?

Komunikacija je proces koji se odvija svakodnevno, hteli mi to ili ne. Kada želimo da komuniciramo sa drugima, imamo hiljadu i jedan način da to i učinimo. Među urbanom, gradskom populacijom, veoma popularan vid slanja poruka su grafiti.

Grafiti - Zgubidan

Izvor: dw.com

Grafiti, etimološki, vuku poreklo iz italije i u bukvalnom prevodu predstavljaju neku vrstu škrabanja. Prvi put su se pojavli upravo u starom Rimu.

Grafiti u starom Rimu

S obzirom da u to vreme nije bilo sprejeva, stari Rimljani morali su da grebu zid da bi ostavili poruku.

  • Moj muž nije na prodaju
  • Provalniče čuvaj se
  • Sukcesus je bio ovde
  • Zapanjen sam, o zide, da se još nisi srušio pod težinom tolikih gluposti napisanih na tebi,

ovo su samo neki od zabeležinih grafita iz perioda starog Rima.

Savremena istorija grafita

Kada su savremeni grafiti u pitanju, “teoretičari” ne mogu da se slože da li su grafiti, kao takvi, nastali u Parizu, Filadelfiji ili Meksiku. Međutim, ono oko čega se svi mogu složiti jeste da je nakon pisanja Njujork Tajmsa o kuriru koji se potpisao, ili kako se žargonski, u svetu grafita kaže tagovao, na svim vagonima na železničkoj stanici. Nakon toga počinje masovno “obeležavanje teritorija” potpisima.

Ko bi rekao da mediji mogu svojim izveštavanjem da utiču na ljude. Uplatite novac portalu Zgubidan.rs da bi i dalje nastavili da promovišemo urbanu kulturu. Vredelo je probati.

Kakvu poruku grafiti šalju?

Gledajući, odnosno čitajući grafite, jasno možemo shvatiti šta se nalazi u glavama generacija na kojima svet ostaje. Naravno, tu su i oni opšte poznati, navijački, koji glorifikuju ili se rugaju klubovima. Međutim, ako izuzmemo grafite u kojima se pominju Liga Šampiona ‘91. i Euroliga ‘92. godine, grafiti predstavljaju glas građanskog društva. Još gore, da prekrečite murale veoma važnih ličnosti iz kulture i sporta samo zato što navijaju ili su navijali za “pogrešan” klub.

Grafiti predstavljaju umetnost, glas javnog mnjenja, duh jednog grada, a u mnogim državama se na crtanje grafita gleda kao na vandalizam i nedajbože da te uhvate sa sprejem u ruci. Naš cilj nije da podstaknemo ljude da izađu na ulice i  namerno prekreče sve zgrade, ali zar ne bi bilo lepo i poželjno da postoji deo grada posvećen alternativnim umetnostima, “slobodnim zidovima” gde svako može da dođe i napiše ili nacrta svoju poruku. Nije to ništa novo, to odavno već postoji.

 

 

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *