0

Individualni neobični sportovi

U ponedeljak, naši čitaoci imali su prilike da se upoznaju sa nekim nesvakidašnjim sportovima koji se igraju u timovima. Individualni neobični sportovi će danas biti nastavljeni kao nastavak te priče.

Individualni neobični sportovi

Zorbing

Zorbing spada u kategoriju ekstremnih sportova. Ovaj sport novijeg je datuma. Nastao je 1994. godina na Novom Zelandu. Igra se tako što takmičar uđe u veliku plastičnu loptu, “Zorb” i kotrlja se. Iako deluje jednostavno nije ni malo lako kotrljati se u džinovskoj lopti po različitim tipovima terena. Takmičenje takođe može da se odvija i po vodi.

Neki od najzanimljivijih “Ginisovih rekorda” postignutih u ovom sportu su:

-Naduža distanca pređena u “Zorb”-u – 570m (Steve Camp)
-Najveća postignuta brzina u “Zorb”-u – 52km/h (Keith Kolver)
-Najduže vremena provedeno u “Zorb”-u – 3h i 49m (Rebecca Mazonson)
-Najbržih 100m u “Zorb”-u – 26.59 sec (Andrew Filntoff)

Boćanje

Boćanje je igra čiji se nastanak vezuje još za Spartu (500. godina p.n.e.). Sportske organizacije igrača, koji sebe nazivaju “Boćari”, nastajale su krajem XIX veka. U bivšoj Jugoslaviji igra je postala popularna 50-ih godina XX veka, naročito u Hrvatskoj. Danas popstoje različite varijacije igre. U zavisnosti od pravila koja se poštuju postoje 4 asocijacije:
Volo ili Lyonnaise
Raffa
Patanque
Lown Bowls

Igra se odvija na terenu dugačkom 20-30 meta i širokm 2,5 do 6 menara. Za igru su potrebne “boće”, lopte koje su veličine ljudske šake. Potrebna je još jedna manja lopta koja se naziva “bulin” ili “bula”. “Bula” se prva baca na drugi kraj terena i cilj igre je da svaki igrač, što više svojih “boća” približi “buli”. Naravno, postoji mogućnost izbijanja protivničkih “boća” što dalje od “bule”, pogotkom svojom “boćom”. Ova igra može se igrati i u paru, ali smo je mi ipak svrstali u kategoriju individualni neobični sportovi.

Šah-boks

Kada se pominju individualni neobični sportovi, šah-boks je svakako najbolji predstavnik. Očigledno je da je nastao spajanjem dve izuzetno popularne veštine ili sporta. Ovaj sport osmislio je holandski umetnik Iepe Rubingh, a bio je inspirisan francuskim stripom Froid Equateur u kome se pojavljuje ovaj sport. Šah-boks je danas veoma popularan u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Indiji i Rusiji.

Igra se sastoji od jedanaest rundi od po četiri minuta. Meče počinje i završava se rundom šaha, a između toga se naizmenično menjaju runda šaha i runda boksa. Pobednik je onaj takmičar koji prvi matira ili nokautira protivnika.

Priča o individualnim neobičnim sportovima pokazala nam je da ljudi vole da se takmiče, bilo da je to u jednostavnim igrama ili onim koje su zapravo nastale od dve igre. Svakako nam nakon upoznavanja sa nekim od neobičnih sportova ostaje da se pitamo da li su ovi sportovi preterivanje ili neki od njih zaista imaju potencijal da dostignu popularnost sportova poput fudbala i košarke.


Čitajte još:

Najbolji niški Sportisti

Nova imperija se stvara u Nišu – KAF Imperatori

Milena Nikolić – devojka koja živi za fudbal

Mladen Ristić

Rođen 1992. u Nišu. Apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Bio član nekoliko organizacija koje su svojim delovanjem podsticale napredak u društvu. Bavi se pisanjem kolumni iz sfere drušvenih dešavanja. Od 2017. godine jedan od osnivača NVO - "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *