0

James Brown – The Godfather of Soul

James Brown, čovek koji je od šumske kolibe, prokrčio sebi put, došao do zvezdanog neba i postao jedan od najvećih funk i R&B muzičara. To je i bio razlog zbog kojeg je zaradio nadimak “The Godfather of Soul”.

James Joseph Brown je rođen u Barnvelu, Južna Karolina, SAD. Svoje rano detinjstvo proveo je sa roditeljima, živeći jako siromašno i teško, te vrlo često odlazeći u krevet praznog stomaka.

Sa 6 godina, James odlazi da živi sa tetkom Honey Washington u Džordžiji, koja je vodila bordel i krijumčarila alkohol da bi preživela. S obrirom na to što je napustio školu sa samo 12 godina, James se kao tinejdžer bavio “svim i svačim”, od skupljača pamuka pa sve do čistača cipela. Čak je i kao mali igrao i pevao ispred tetkinog bordela da bi privukao što više mušterija.

 

James Brown kao dete - Zgubidan

Izvor: christies .com

 

Jako problematični tinejdžer, James je upadao u dosta nevolja, čak je završio par puta u zatvoru zbog provale, krađe automobila i trodelnog odela. Tokom boravka u zatvoru James je vodio zatvorski gospel hor. Jednom prilikom u zatvoru imali su gostujući nastup crkvenog hora čiji je član bio Bobby Bird, sa kojim je James započeo saradnju nakon služenja kazne.

Rađanje “Famous Flames-a”

Zahvaljujući poznanstvu sa Bobby-jem, James je postao novi član Bobby-jevog benda “Starlighters-a” i tako započeo sa tezgarenjem, natupajući u lokalnim barovima. U međuvremenu, na nagovor Jamesa, menjaju naziv u “Famous Flames”.

Nakon par nastupa Famous Flames su postajali sve popularniji i popularniji, nakon čega su dobili ponudu da dođu u Sinsenati, i snime ploču za tada čuveni, King Records.

Famous Flames i King Records - Zgubidan

Famous Flames i Stanley Brothers duo na snimanju ploče u King Records studiju. Izvor: .banjohangout.org

Prvu pesmu  snimili su u martu 1956. godine. U pitanju je bila pesma “please, please, please”, koja se vrlo brzo našla na 6-oj poziciji R&B čart liste i bila prodata u preko milion kopija. Tada su Famous Flames bili zaista jedni od najprodavanijih i najslušanijih grupa. S obzirom na to da je James Brown bio frontmen grupe i “vodeća zvezda”, menadžer Famous Flamesa je promenio naziv grupe u “James Brown and The Famous Flames”. Ubrzo nakon toga, došlo je do raspada grupe, tom prilikom samo je Bobby Bird, kao veliki prijatelj, ostao uz Jamesa.

Mr. Dynamite

1962. godine, James je održao prvi u nizu najvećih koncerta u čuvenom Apollo teatru u Nju Jorku. Neposredno posle koncerta, izdat je album “Live at the Apollo”. 1998. godine ovaj album je uveden u Gremi Dvoranu Slavnih. Takođe 2003. godine, magazin Rolling Stones je “Live at the Apollo” proglasio jednim od 500 najboljih albuma svih vremena.

Krajem ‘60-ih i početkom ‘70-ih godina, Jamesov “zvuk” postaje definisan kao funk. 1967. godine izdaje pesmu “Cold Sweat”, koju kritičari definišu kao “prvu, pravu funk pesmu”.

Tokom svoje dugogodišnje karijere, James je izdao još mnogo hitova, a neki od njih su “Papa's Got a Brand New Bag”, “I Got You”, “It's a Man's Man's Man's World”, “I Got The Feelin’ “, “Say It Loud, and Living In America “, “Sex Machine”.

Jedna od zanimljivih činjenica vezanih za Jamesa je ta, da nije džabe nazvan “seks mašinom” poput njegovog istoimenog hita, po pojedinim podacima veruje se da James ima 9-13 potomaka.

James Brown koncert - Zgubidan

Izvor: biography.com

 

James Brown je, nesporno, jedan od najutucajnijih muzičkih pionira – The Godfather of Soul, the inventor of funk, the grandfather of hip-hop. 1984. James je snimio pesmu “Unity” sa hip hop muzičarom i disk džokejem Afrikom Bambaattom. Takođe Jamesove mnoge pesme su kasnije bile na neki način “model” mnogim hip-hop izvođačima.

Nakon smrti, Mr. Sex Machine je iza sebe ostavio 63 studijska albuma, 144 singla, te će njegovo ime i muzika ostati večno upamćeni.

 

Ema Janošević

Ema Janošević

Rođena u Knjaževcu 1992. godine. Živi i radi u Nišu, gde je završila fakultet za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Singidunum. U slobodno vreme voli da gleda kultne filmove i istražuje svet slikarstva i raznih muzičkih žanrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *