0

Japanniš broj 5

U toku naredne nedelje u Nišu će se po peti put održati dani japanske kulture. Ovaj događaj koji nosi naziv ” Japanniš ” trajaće od ponedeljka 2. oktobra pa sve do kraja naredne nedelje. Otvaranje je zakazano za ponedeljak u 16h u velikoj sali Univerzitetske biblioteke Nikola Tesla. Bogat program koji će približiti gradjanima Niša kulturu Japana biće održan na više lokacija, a najavljen je i dolazak  Nj. E. Đuići Takahare, ambasadora Japana.

Pet godina Japanniš – a

U jednom od prethodnih intervjua sa članicama udruženja “Taka” koje organizuje manifestaciju Japanniš, saznali smo nešto više o ovom dogadjaju. Ovo udruženje je osnovano 2011. godine od strane grupe entuzijasta. Oni su tada rešili da svoju ljubav prema japanskoj kulturi prenesu na svoje sugrađane. Nekoliko godina kasnije, nastao je Japanniš. Od tada, udruženje “Taka” svake godine na nedelju dana donosi duh Japana u Niš. Cele manifestacija se održava uz podršku japanske ambasade o čemu svedoči i ovogodišnja poseta japanskog ambasadora.

Za svakog po nešto na Japanniš – u

U toku cele nedelje, mnogo toga će biti dostupno posetiocima Japanniš – a. Ovogodišnja tema je Bušido – put ratnika, koja predstavlja način života samuraja. Od celokupnog programa izdvajamo nekoliko, nama najinteresantnijih, događaja.

Japannis

Suši radionica

U utorak, 3. oktobra od 16h, održaće se radionica na kojoj će polaznici moći da nauče odnove pravljenja suši rolnica i korišćenja ostalih japanskih proizvoda. Radionicu će držati Uroš Radoičić – suši majstor.

Origami

U sredu, 4. oktobra, takođe od 16h, počeće mini semnar na temu tradicionalne japanske veštine pravljenja figurica od papira. Ovaj mini seminar održaće Gabrijel Maljoku.

U červrtak, od 16 i 30h, Kanoko Tsuda, održaće predavanje na temu Yoroi – o kolopu samuraja.

U subotu, na Fakultetu sporta i fizičkog obrazovanja, od 10 do 12h biće održana prezentacija i otvoreni čas japanske veštine mačevanja – Kendo.

Naravno, posetiocima će biti prestavljeni i drugi sadržaji o kojima mogu da se informišu na facebook stranici događaja.

Mladen Ristić

Rođen 1992. u Nišu. Apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Bio član nekoliko organizacija koje su svojim delovanjem podsticale napredak u društvu. Bavi se pisanjem kolumni iz sfere drušvenih dešavanja. Od 2017. godine jedan od osnivača NVO - "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *