0

Jean Michael Basquiat – Pionir Neoekspresionizma

Jean Michael Basquiat je trilingualno dete, haićanskih i portorikanskih korena. Kao dete bio je jedan od najmlađih posetilaca bruklinskog muzeja. Od prvobitne zamisli da jednog dana kreira crtane likove, odlučio  je da želi da postane slikar. Tako je počela njegova avantura počela.

Jean Michael Basquiat rođen je 22.decembra 1960.godine u Bruklinu, Nju Jork. Kao tinejdžer bežao je od kuće više puta. Konačno, juna 1978. sedamnaestogodišnji Baskijat je napustio svoj dom u Bruklinu, jednom za svagda.

SAMO Grafiti

Basquiat je prvo bio primećen po SAMO, skraćeno od same old sh*t, grafitima koje je zajedničim snagama stvarao sa svojim prijateljem iz detinjstva Al Diaz-om. Tajanstveni grafiti su krasili ulice Soho-a, Manhatna. Ubrzo je Soho News počeo da štampa njihove radove.

 

Izvor: widewalls.ch

 

Svoje prve slike, Basquiat je oslikavao na starim vratima koje je nalazio na ulici, a okviri prozora su mu prestavljali okvire za slike, dok je staklo predstavljalo platno. U stanu u kom je živeo, svaka vrata, deo frižidera, zidovi, bili su deo umetnosti jer ih je krasila po neka Baskijatova “žvrljotina”.

Ubrzo Basquiat upoznaje Andy Worhol-a, koji je bio fasciniran njegovim radovima i samom pojavom. Nakon čega je ime Jean Michael Basquiat postajalo sve poznatije.

 

“Crveni Čovek

Posle učešća u filmu Downtown 81, Basquiat prodaje svoju prvu sliku “Untiled” (Red Man) 1981. godine.

Red Man,  Izvor: wikiart.org

 

Posle par izložbi u najpoznatijim galerijama grada Njujorka, Basquiat zajedno sa svojim prijateljem i umetnikom, Keith Haring-om, postaje novo lice na downtown art sceni. U to vreme Basquiat se nalazio na “vrhu konstrukcije” novootkrivenih umetnika.

 

Izvor: artslife.com

 

Tokom svog života Basquiat je imao puno upona i padova. Nakon svoje smrti u 27-oj godini, Basquiat je iza sebe ostavio preko 1000 slika i 1000 crteža. Priznat je za jednog od najuticajnijih umetnika 20-og veka, a njegovi radovi bili su izloženi u muzejima širom sveta.

 

“Untitled,” Basquiat-ova slika iz 1982. godine, prodata za $110.5 miliona na Sotheby’s aukciji u maju 2017. godine.  Izvor: nytimes.com

 

 

Ema Janošević

Ema Janošević

Rođena u Knjaževcu 1992. godine. Živi i radi u Nišu, gde je završila fakultet za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Singidunum. U slobodno vreme voli da gleda kultne filmove i istražuje svet slikarstva i raznih muzičkih žanrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *