0

Julijan Djupon – Čovek koji je ukrasio Niš

U Nišu i danas se osećaju obrisi turske arhitekture. Međutim, jedan čovek dolaskom u naš grad, promenio je te obrise i načinio da naš grad izgleda lepše i modernije. Taj čovek je Julijan Djupon, ruski, a naš.


Julijan Djupon veći deo svog života proveo je u Srbiji i Nišu, a obeležio je period između dva Svetska rata. Neki od njegovih radova danas predstavljaju najveće kulturne spomenike grada Niša. Nakon 1917. godine i izbijanje revolucije u Rusiji, primorali su Djupona da napusti Rusiju. Tako je došao u Srbiju i Niš, koji je zavoleo, osnovao porodicu i podario nekoliko veoma važnih projekata.

Zgrada Englesko-srpskog doma u Nišu


Projekcija ove zgrade bila je prvi projekat koji je Julijan Djupon uradio u našem gradu. Zgrada je izgrađena 1926. godine sa ciljem da primi ratne siročiće. Imala je dva sprata, muške i ženske prostorije, trpezariju, igralište i baštu. Danas, umesto Englesko-srpskog doma nalazi se Dom učenika srednjih škola.

Spomenik Čegar


Spomenik je sagrađen 1927. godine, sa ciljem da se obeleži veliko herojstvo srpskih vojnika Stevana Sinđelića u Prvom srpskom ustanku. Deo spomenika sagrađen je od kamenih blokova tvrđave, koje su vojnici srušili kada su gradili železnički put. Glavni arhitetka i idejni tvorac spomenika bio je Julijan Djupon. Spomenik Čegar danas predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Zgrada Učiteljskog doma u Nišu


Zgrada Učiteljskog doma u Nišu sagrađena je 1933. godine. Julijan Djupon je izgradnjom ovakvog doma želeo da pruži utočište deci čiji su roditelji poginuli u Prvom svetskom ratu, ali i za razne potrebe udružena učitelja u Nišu. Kao što je slučaj i sa spomenikom Čegar, tako je i zgrada Učiteljskog doma u Nišu spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Rimokatolička župa


Naravno, katolika u Nišu je bilo i pre nego što je Julijan Djupon stigao u naš grad. On nije projektovao celu crkvu, već je 1934. godine učestvovao u rekonstrukciji objekta. Njegov doprinos u izgradnji bio je dozidan sprat.

Julijan Djupon ceo svoj radni vek posvetio je uglavnom arhiktekturi u Nišu. U Nišu je proveo najveći deo svog života. U Nišu se oženio i postao otac. Niš je zadužio sa preko 30 projektovanih objekata, što spomenika, što kuća uglednim niškim trgovcima. Umro je 1935. godine, a sahranjen je na Starom groblju.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *