0

Kako smo postali (toliko) loši prijatelji

Pre dva meseca zamolila sam svoju jako dobru prijateljicu za jednu (za mene) veliku uslugu. Naime, trebalo je (samo) da mi usput, vraćajući se s posla, završi jedan „poslić“, jer sam rastrzana na sve strane, pripremala rođendansko iznenađenje za jednu, meni najdražu, treću osobu.

Vremena za tu moju akciju je bilo stvarno malo i zaista mi je bila potrebna pomoć prijatelja, koju uzgred, skoro nikad i ni od koga ne tražim. U svoju odbranu moram da kažem i to da sam kao organizator besprekorna, jer volim unapred da planiram, ali od toga nema neke vajde kada se dogodi nešto nepredviđeno i pokvari mi planove. Jer je život mnogo takav! Moja drugarica se izgovorila time da je već kod kuće i pomenula mi još i nekakav pseudo-zdravstveni problem.

Ja sam zbog toga, kao i zbog mnogih drugih nagomilanih stvari, poludela i psovala joj sve po spisku jedno deset minuta. Eh, moja drugarice… Da je mene moj prijatelj zamolio za tako nešto, na štakama bih (samo-ne daj Bože) otišla i završila šta treba. Ali… to sam ja… a ono je ona. Moje definicije prijateljstva su u knjigama, a prijatelji su danas prijatelji koliko su u mogućnosti.

Mirjana Milenković - Zgubidan

Iskreni prijatelji, ali samo na Facebook-u!
Još jedna situacija od pre par meseci: druga su roditelji, krenuvši ujutru na posao, slučajno zaključali u stanu, misleći da ima rezervni ključ, koji je on (to se kod njega podrazumeva) izgubio.

Naravno, dobio je napad panike tako zaključan u stanu, zajedno sa psom, kojeg je uskoro trebalo prošetati, jer je tako zahtevala priroda. Moj zadatak kao prijatelja bio je da odem do njegove mame na poslu i uzmem ključ što brže mogu, da pretrčim neka 3 km do tamo i nazad, jer za taksi tada nisam imala novca. Vozikanje taksijem bi mi oduzelo i više vremena, računala sam, jer kad se ja ubrzam…a i ništa nikad ne volim da prepuštam slučaju. U se i u svoje kljuse (noge). Najzad, kada su moj prijatelj i njegova kuja bili spašeni, rekao mi je: „Mnogo ti hvala. Ti si stvarno odan prijatelj.

Ovo što si ti za mene sada uradila, ja za tebe verovatno ne bih. Mrzelo bi me“. Rekla sam mu: „Znam“.
To nije, naravno, značilo kako ja mislim da sam najbolja, najdivnija i najluđa osoba na svetu. Ne. Jednostavno, znam da nisu svi podjednako spremni da budu tu za svoje dobre prijatelje. Nemaju svi „gen prijateljstva“. Što bi rekao moj profesor ruskog, inače jednom sjajan čovek (nadam se da je živ): „Ne možeš u flašu od jednog litra da sipaš dva. To nikako.“

Tako i ja mislim o svojim pojedinim prijateljima-moje prijateljstvo, naklonost, požrtvovanost, energija, neustrašivost, nadahnuće, ludilo-meri se litrama i litrama, a oni-od svega toga primaju samo litar. No, to vam tvrdim, ne mislim da su oni loši, samo imaju slab prijateljski kapacitet, naravno, u odnosu na moj.

„E, deca, deca, kude li vam je mlados’?!“
I sada, kada se dobro zamislim, čak ni na svim prstima jedne ruke ne mogu da nabrojim ljude koji bi zbog mene „ u vatru i vodu“. Na pamet mi pada, među tim mojim prstima, i moja sestra, koja je zbog svoje jedne prijateljice, koja je usred noći u gradu dobila napad panike, bukvalno, u 3 noću, ustala iz toplog kreveta i odjurila u grad, da je nađe i da je spasi. Eto… ali, to mi je sestra… znate ono… geni.

Ne bih da budem zajedljiva, ali moram da dodam i to da za mnoge stvari imam mnogo više energije, nego mnogi moji prijatelji, a od nekih sam starija i 10 godina! Vrte se tako u krug i daju sebi, posebno sebi, lažna obećanja. Što bi moja pokojna baba rekla: „E, deca, deca, kude li vam je mlados’?!“.

Prijateljstva će uvek biti na pretek

No, shvatila sam odavno da nismo svi isti i da sam, koliko besna zbog toga, toliko i zahvalna. Pre svega, jer mogu mnogo više da pružim. Treba biti zahvalan za svaki svoj dar, a ja jesam. U svetu u kome nemamo puno toga da ponudimo drugima, prijateljstvo je nešto čega će, bar kod mene, uvek biti na pretek. A vi… razmislite da li za svoje najbliže dajete sve od sebe ili samo ono što vam pretekne.

Mirjana Milenković

Mirjana Milenković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *