0

Karlos Enrike Kajzer – Najveća prevara u istoriji fudbala

Ne postoji dete koje ne sanja da će postati veliki sportista, reprezentativac svoje zemlje, da će biti poznat i voljen. Nekima se taj san ostvari, nekima ne. Prva grupa je morala da uloži mnogo truda i odricanja da bi postigla taj uspeh. Ovo je priča o jednom profesionalnom fudbaleru, čija je karijera bila duga 20 godina. Priča o čoveku koji je bez trunke talenta i treninga uspeo da postane fudbaler. Ovo je priča o Karlosu Enrikeu Kajzeru, najvećem prevarantu u istoriji fudbala.

Njegova priča počinje u Brazilu. Još kao mladić Karlos Enrike Kajzer sanjao je da postane fudbaler i oslobodi se siromaštva u kojem je živeo. Slušajući priče nekih drugih vanserijskih fudbalera, njihova priča je možda slična, ali uopšte nije. Za 20 godina koliko je Karlos Enrike Kajzer bio fudbaler odigrao je 30 utakmica i to kao rezerva i postigao nula golova. A bio je napadač.

Karlos Enrike Kajzer - Zgubidan

Kako je Karlos Enrike Kajzer uspeo da prevari fudbalsku javnost?

Karlos Enrike Kajzer je bio vešt manipulator, te je svojim pričama ubeđivao ljude veoma lako u sve što je želeo. Upravo je na ovaj način stekao svoju karijeru. U većini slučajeva su ga saigrači toliko voleli da su sprečavali vlasnike i trenere u želji da ga otpuste. Međutim, to što je druželjubiv nije glavnica njegovog plana.

Njegova karijera odvijala se u periodu kada nije bilo veoma lako proveriti informacije, a ni medicinska tehnika nije bila na današnjem nivou. Uglavnom je Kajzer karijeru proveo u “bolničkom krevetu” jer je uvek lažirao svoje povrede.

Kako je sve krenulo?

Nakon povratka iz Meksika, gde je kratko vreme proveo u Puebli, Kajzer je počeo da priča kako je fantastično igrao tamo, da su meksičke vlasti želele da mu daju pasoš da igra za njih, a na plastičnom mobilnom telefonu, na izmišljenom engleskom, je razgovarao sa agentima i predstavnicima velikih klubova. Mediji su brujali o njemu, svaki dnevni list je o njemu pisao, Kajzer je svoj plan sprovodio baš kako je želeo. A kada imate jedan takav “talenat” svakako ćete se potruditi da ga pridobijete. A nije da nisu mnogi klubovi to i činili. Tu su bili Botafogo, Flamengo, Fluminense, Vasko de Gama, Indenpendjente, Bangu… Za Bangu se čak tvrdi da je postigao i gol, ali to još uvek nije do kraja razrešeno. Karlos Enrike Kajzer je čak igrao u francuskoj drugoj ligi za Ajačio.

Međutim, uvek je bio jedan mali problem. Stalno se povređivao. Na zagrevanju pred utakmicu, na treningu, u bilo kom trenutku on je bio povređen. Tu dolazimo do toga da medicinska tehnika u Brazilu nije baš bila na zavidnom nivou i jednostavno morali su da mu veruju.

Karlos Enrike Kajzer i izlet do Francuske

1986. godine ostvario je san svakog brazilskog fudbalera. Potpisao je ugovor sa evropskim timom. U pitanju je bio francuski drugoligaš Ajačio. Na predstavljanju trebalo je da pred kamerama i publikom pokaže sav raskošni talenat za koji se pričalo da poseduje. Međutim, Karlos Enrike Kajzer je imao spreman odgovor za moguću blamažu. Svaku loptu koju je dobio, umesto da pokaže šta zna on je šutirao u publiku i ljubio dres. Tako je radio sve dok nisu ostali bez lopti.

Nakon izvesnog vremena bilo je jasno da će morati da napusti klub, zato se odlučio za povratak kući.

Karlos Enrike Kajzer i tuča

Nije njegova karijera bila idealna, imao je dosta problema jer su ga i treneri i vlasnici pritiskali da konačno pokaže šta zna ili da odlazi. Zbog toga je on i toliko često menjao svoje klubove. Nakon povratka iz Francuske potpisuje ugovor za Bangu.

Karlos Enrike Kajzer - Zgubidan

Izvor: www.fourfourtwo.com

Na jednoj utakmici trener mu je rekao da se zagreje jer će ući u igru. Na zagrevanju je Karlos Enrike Kajzer razmišljao šta će učiniti i shvatio. Zaleteo se ka publici i krenuo da se verbalno, a kasnije i fizički obračunava sa njima. Naravno, dobio je crveni karton i nije ušao u igru. Misija uspela, ali kako će se opravdati treneru i predsedniku kluba. Kajzer je tada izjavio da neće tolerisati da bilo ko vređa predsednika kluba i da je zbog toga morao da interveniše i potuče se. Nije igrao, a dobio je pozitivne poene.

Karlos Enrike Kajzer na kraju karijere sve priznao i bio čest gost emisija zabavnih karaktera, gde je pričao o svojim putešestvijama i prevarama. “Mrzeo sam fudbal, ali sam voleo život fudbalera” – rečenica je koju je često ponavljao.

Pravo pitanje koje se nameće, da li je Karlos Enrike Kajzer  jedini ili ovakvih “fudbalera” ima svuda po svetu, samo što su svoju priču skrivali od javnosti.

 

 

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *