0

Književna Boemija – Voz polazi sa stanice poezija

Književna Boemija uzvraća udarac. U vreme goluždravih pevaljki i krize avangarde, oni traju skoro godinu dana, a deluje da ne planiraju da stanu. Tome u prilog novo književno veče koje organizuju. Večeras, 18. januara, od 19 sati u prostorijama Niškog Kulturnog Centra, trupa će održati književno veče pod nazivom „Voz Hipnizma“.

Trupa Književna Boemija - Zgubidan

Književna Boemija o boemu i književniku. Tako bi se ukratko moglo opisati ono što će se večeras dogoditi u Niškom Kulturnom Centru. Grupa studenata srbistike ovog puta kazivaće pesme Radojka Jovanovića poznatijeg kao Rade Drainac.

Rade Drainac

Drainac je rodjen avgusta 1899. godine u selu Tribunju u okolini Blaca. Školovao se u Kruševcu ali i Lionu i Sent Etjenu. Važio je za velikog boema i smatrali su ga „domaćim“ u kafani Moskva, mestu gde su se sastajali modernistički nastrojeni pisci i umetnici, kojima je pripadao.

Pisao je kao novinar u listovima Balkan, Beogradski dnevnik i Stara Srbija, a 1992. godine pokrenuo sopstveni časopis pod nazivom Hipnos, koji je predstavljao „mesečnu reviju za intuitivnu umetnost“. Narodna Biblioteka u Prokuplju dobila je ime upravo po njemu.

Nakon duge bolesti preminuo je 1.maja 1943. godine. Kao siromah, sahranjen je o trošku opštine na beogradskom novom groblju, uz recitovanje njegove stihove njegove pesme „Nirvana“ od strane glumca Milivoja Živanovića.

Trupa Književna Boemija će po drugi put izvoditi književno veče u njegovu čast. Prva izvedba bila je 11.oktobra 2017. u Blacu, na danima posvećenim ovom srpskom pesniku.

Pozivamo sve da nikako ne propuste ovo svojevrsno boemsko, književno veče za koje verujemo da će kao i do sada odisati svojevrsnim pečatom izvodjača.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *