0

Kultura ispijanja koktela u Nišu

Osamdesetih godina pojavio se film “Kokteli” u kome je glavni protagonista bio Tom Kruz, koji je glumio koktel majstora i sjajnim potezima za šankom i brzinom “mućkanja” podsticao mnoge mlade ljude da uče ovaj posao. Upravo su koktel majstori bili glavni razlog razgovora ekipe Zgubidana sa niškim barmenima o kulturi ispijanja koktela.

Nenad Janković (Irish Pub Crazy Horse)

“Imaš recepte kako se pravi dobar koktel, ne postoji najbolji koktel, neko voli slabije, neko slađe, gorčije, a neko voli da od jednog koktela padne u nesvest. Pravljenje koktela je umetnost, potrebno je mnogo vežbe kako bi se usavršio koktel. U Nišu nije toliko zastupljeno, koliko je recimo u Beogradu. Koktel majstor mora da radi isključivo na pravljenju koktela, ukoliko je poslodavac spreman da ima čoveka u šanku samo za koktele i da mu pruži prave uslove, taj kafić će imati najbolje koktele, a to je trenutno moguće samo u Beogradu. Koktel majstor je čovek koji animira, on svojim potezima kupuje ljude da dođu u taj lokal i naruče upravo koktel. Ovde kod nas kultura ispijanja koktela nije na nekom visokom nivou, ali ljudi i dalje vole da popiju dobar koktel”.

Nenad Janković
Autor: Nikola Đukić

Aleksandar Kolev (Labeerint)

“Kultura ispijanja koktela u Nišu je zastupljena samo u nekim lokalima. Nema mnogo barmena koji mogu da naprave dobar koktel. Ja koktele pravim od 2006. godine, volim to što radim. Naši ljudi su navikli da kokteli budu jači i da brže uhvati, a to je pogrešno, koktel se pije sa uživanjem. Ako je beli koktel, pravi se sa belim pićem, ako je sladak pravi se sa đusom ili borovnicom, kako ko voli. Što duže pravite koktele vi ste bolji, potrebna je vežba. Film “Kokteli” uticao je dosta na to da neko poželi ovim poslom da se bavi, ali najveći problem jeste da nađete nekog ko je spreman da vam sve tehnike pokaže, obuka je u Beogradu, a u Nišu poslednji put bila je pre 7-8 godina. Leti je najzastupljeniji “Mojito” a zimi “Long Island”.

Aleksandar Kolev
Autor:Nikola Đukić

Nikola Pejčić (Bla Bla)

“Kokteli su nastali kada su se vodile borbe petlova, onaj ko izgubi morao je da popije krv svog petla pomešan repom i odatle i potiče sama reč. Što se same kulture ispijanja koktela tiče, postoji, možda poslednjih 10 godina. Dobar koktel zavisi isključivo od dobre recepture, ali potrebno je dosta vežbe i pažnje. I dalje su tu neki stari kokteli, koji su poprilično popularni “Piña colada”“Bloody Mary”. U Nišu niko ne radi frozen koktele, koji su odlični da se piju leti, valjda niko ne zna. Dobar potez bio je film “Kokteli” sa Tom Kruzom, pretpostavljam da je taj film uticao na mnoge ljude da se zainteresuju za ovaj posao. Ukoliko je bartender spretan i okretan, psihologija kaže da će kokteli biti mnogo više zastupljeni i mnogo više će se piti, prosto je”.

Jovan Stanković (Flo cafe & bar)

“Trenutno najtraženiji kokteli su “Blue frog”, “Blue lagune”, “Manhattan”, ali sve to zavisi od toga koji lokal je u pitanju. Potrebno je dosta vežbe da bi se stekla rutina i kako bi bili što bolji koktel majstor, tada se stiče iskustvo i veština potrebna za ovaj poseo. Kultura ispijanja koktela od skoro je zastupljena, navike ljudi slabo menjaju, pa se i dalje najviše piju pivo i žestine, međutim, poslednjih godina kokteli su zastupljeniji, verovatno zbog samog izgleda koktela, a onda vidim da ih slikaju, što već nije kultura ispijanja. Moj omiljeni koktel je “007 martini” poznat koktel iz filmova o Džejmsu Bondu. Sipa se džin, koji se izmeša kockama leda, na tim kockama sipa se martini i izmeša, suština je da kocke leda upiju džin i onda kada se doda martini dobija se odličan ukus. Barmen mora da podigne atmosferu, ukoliko ima neki zanimljiv pokret, normalno je da će podstaći ljude da popiju koktele, pokret više koji ljudi primete na žurkama, naročito kada su gužve pravi odličnu atmosferu u kafiću”.

Jovan Stanković
Autor: Nikola Đukić

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *