0

Last Days of Disco – Najbolje sa Exita 2017.

Još jedno izdanje Exit festivala je iza nas. Pili ste, drogirali se, nagutali ste se prašine tako da vam disajni organi izgledaju kao da pušite Drinu bez filtera dve pakle dnevno, ili ste, možda, našli ljubav svog života ali radna nedelja je počela i vreme je da se vratite u realnost.  Kao i uvek na Exitu je bilo sjajnih, dobrih i manje dobrih nastupa za one koji su tražili i istraživali po binama. Ako svoje vreme na festivalu niste proveli zakucani za jednu binu, odnosno ako prošli vikend niste proveli kukajući kako Exit nije ono što je nekada bio onda ste sigurno zakačili neki od ovih nastupa ako ne i sve. Trebalo bi svakako navesti i Angelic Upstarts, Discharge, SNTS, Recondite, Sve barabe, The Bambi Molesters, Pips, Chips & Videoclips i još neke. Ova Last Days of Disco lista je, ipak, posvećena najboljim nastupima ovogodišnjeg Exita.

 

  1. Jeff Mills

Iako je nastupio na nultom danu Exita, koji, kao, nije bio zvanični deo festivala, ovaj nastup morao je da se nađe na listi. Tri sata je Jeff Mills prašio na Dance areni. Iako je ovo „prašio“ prikladnije reći za neki metal bend ja bolje ne bih znao da opišem ovaj nastup. Jeff Mills je klasa za sebe nema tu šta dalje da se širi.

  1. The Damned

Vlasnici zvanično prvog pank singla u Britaniji, The Damned, a ujedno i bend koji postoji više od 40 godina nastupio je drugog dana Exita na Fusion bini. Dave Vanian i Captain Sensible, jedini originalni članovi, vode bend koji osim izgledom ni najmanje ne podseća na bend koji bi već trebalo da se penzioniše. Energični, živi, usvirani, sa sjajnom setlistom priredili su najbolji nastup na Fusion bini. Nastup koji bi, ako bi se samo energija gledala, mogao da postidi većinu duplo mlađih bendova. Imali su i malo sreće u vidu kiše koja je pedala tokom nastupa koja se savršeno uklapa u njihovu mračnu atmosferu.

  1. Liam Gallagher

Ovaj čovek za pojavu i nastup dobija 11 od 10 poena. Međutim, sam koncert nije bio na tom nivou, odnosno nije bio ono što se očekivalo od Liama. Bend koji ga prati je nešto nalik Oasis tribute bendu sastavljen od lokalne ekipe koja baš voli Oasis. Pored toga setlista je pretežno bila sastavljena od pesama sa Liamovog solo albuma koji tek treba da izađe. Naravno, glupo bi bilo očekivati da će Liam izaći i svirati samo Oasis, ali opet svirati veći deo koncerta pesme koje još niko nije čuo, je velika greška. Oasis stvari su zvučale dobro, naročito „Morning Glory“ i „D'You Know What I Mean“. Durlanac iz Mančestera, kako je prozvan od ekipe Nišlija tokom koncerta, pružio je nastup za pamćenje, ali samo zbog svoje pojave, drskosti i harizme koju ima.

  1. Vatican Shadow

Nastup Vatican Shadow-a najbolji je elektronski nastup ove godine na Exitu. No Sleep Novi Sad bina ove godine imala je fantastičan program, ponudivši svim ljubiteljima eksperimentalnije elektronike utočište od neizdržive Dance arene. Dominick Fernow je već dvadeset godina aktivan na eksperimentalnoj sceni, a nastupao je pod raznim pseudonimima od kojih se Prurient i Vatican Shadow svakako izdvajaju. Njegova jako upečatljiva kombinacija mračnog tehna sa ambijentalom je ono po čemu je kroz rad kao Vatican Shadow postao prepoznatljiv. Satnica je mogla biti malo drugačije organizovana kako bi Vatican Shadow zatvorio binu u rane jutarnje sate, odnosno da on i SNTS (drugi najbolji nastup No Sleep bine) zamene mesta.

  1. The Jesus and Mary Chain

Kultni bend The Jesus and Mary Chain priredio nam je bez mnogo premišljanja najbolji nastup ovogodišnjeg Exit festivala. Čak bih se usudio da ovaj nastup okarakterišem kao najbolji u poslednja dva izdanja Exita. Iako su nastupili prvog dana već tada mi je bilo jasno da su male šanse da ih bilo ko zaseni. Tridesetak godina karijere je iza njih, uz pauzu u radu od 7 godina, i diskografsku pauzu od skoro 20. Braća Reid vode glavnu reč u bendu, i bez njihovog aminovanja nijedna pesma na koncertu nije počela. Proveli su nas kroz sve hitove u karijeri, bez preteranog forsiranja odličnog novog albuma „Damage and Joy“ što je za svaku pohvalu. Počeli su sa novom „Amputation“, a završili sa čuvenim „I wanna die…“ stihovima pesme „Reverence“. Koncert koji će, verujem, svima dugo ostati u sećanju kao jedan od najboljih na Exitu u poslednjih nekoliko godina.

Uroš Kostić

Student novinarstva i muzičar. Aktivan u bendu There. dok kao novinar radi za web portal Balkanrock od 2012. godine. Kao izveštač je posećivao mnoge koncerte širom Srbije, među kojima se izdvaja izveštavanje sa Exit festivala 2013. i 2016. godine. U slobodno vreme bavi se istraživanjem bendova raznih alternativnih žanrova kao i sakupljanjem vinila, stripova i knjiga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *