0

Majkl Džordan – Najveća arogancija ikad

Majkl Džordan, sinonim za košarku. “Legenda koja hoda“, “Njegovo leteće visočanstvo“, su neki od popularnih nadimaka po kojima je poznat. Ukoliko malo zavirimo iza kulisa, možemo da primetimo da bi mu još jedan nadimak pristajao: “Arogancija koja hoda“.
Njegovi odnosi sa rivalima, saigračima, trenerima, kao i njegovim kompletnim okruženjem u potpunosti su obeležili njegovu karijeru, a sa druge strane uspešno su ostali iza kulisa, i na neki način postali urbana legenda koju otac prepričava detetu kada želi da se i ono na isti način divi tatinom heroju.

Izvor: Nba.com

Pokretači mašine

Postati najbolji u onome čime se baviš, na prvi pogled recept je jednostavan: Uložiš 100% sebe, radiš danonoćno, kad spavaš sanjaš svoje ciljeve, malo po malo ih uočavaš na kraju tunela i onda nakon desetak godina postaneš “čudo preko noći”. Ali u svakom receptu postoji neki tajni sastojak. Kod Majkla Džordana to su bili Liroj Smit, njegovi saigrač iz srednje škole i Ajzea Tomas, popularni “bad boy” Detroit Pistonsa.
Sve je počelo kada je Majkl na spisku srednjoškolskog tima pročitao ime Liroja Smita umesto svog. Nakon razočarenja i kratkog očajavanja, Majkl kreće u borbu, i tu kreću prve stranice knjige zvane “Majkl Džordan”.
Trn u oku i glavni razlog zbog kog je Džordan ono što jeste su svakako Detroit Pistonsi na čelu sa Ajzeom Tomasom.
Nisu se podnosili, Džordanu su bile potrebne godine da ga savlada, i kada je to napokon uspeo, pobedio je samo na terenu, nikada mu Ajzea Tomas nije izšao iz glave. Cele karijere mašinu zvanu “Majkl Džordan” pokretao je Ajzea Tomas, i izvesni oblik kompleksa koji Džordan imao prema njemu.

Odnosi sa rivalima

Majkl Džordan je išao toliko daleko u psihičkom poigravanju sa svojim protivnicima da je nakon odlične partije LaBradforda Smita, izmislio da se Smit tokom utakmice ironično podsmevao Džordanu govoreći mu: “Baš dobro igraš“. Nesrećni Smit je pokušavao da se opravda medijima, ali bezuspešno. Počelo je sa Džordanom, sa Džordanom će se i završiti. Trajalo je sve ovo nekoliko dana, do sledećeg susreta ove dvojice, kada mu je Džordan ubacio 35 poena za POLUVREME, i nakon utakmice rekao: “To sam izmislio, Smit nije rekao ništa.”.
Davne 1992. godine pred veliko NBA finale izmedu Džordanovih “Bullsa” i Portlanda koji je predvodio Klajd Draksler, mediji su podizali tenzije i stvarali rivalstvo izmedu ove dvojice. Normalno ovo je ekaliralo na terenu. Na kraju se završilo porazom Portlanda. Sve bi ovo bilo sasvim normalno da Džordan nije, na pripremama reprezentacije, kako verbalno tako i u igri na treningu uništavao, Klajda Drakslera. Intervenisao je legendarni Medžik Džonson. Odvojio je Džordana nasamo i rekao mu: “Majk, o'ladi malo, potpuno ceš mu uništiti samopouzdanje.”.
Dugo se Majkl Džordan družio sa Čarlsom Barklijem. Igrali su golf, večerali zajedno, provodili vreme. U finalu 1993. godine Čikago je savladao Barklijev Finiks, nakon čega su odnosi izmedju ove dvojice popuštali. Džordan je izjavio: “Nikad nisam voleo tog debelog go*nara, pokazivao sam mu dobrotu da bih mu pružio iluziju da smo prijatelji, time ga opustio i lakše savladao na terenu.”. Da li i koliko u ovome ima istine govori i činjenica da njih dvojica više nisu prijatelji, čak i ne razgovaraju, sve je doživelo klimaks kada je Barkli 2014. godine izjavio kako Džordan radi očajan posao kao vlasnik Šarlot Hornetsa.

Odnosi sa saigračima

Neretko se dešavalo da na trenizima Džordan propisno izudara svoje saigrače  kada mu se ne bi dopao način na koji ga čuvaju. Nakon dolaska Bila Lambira, za koga se cesto koristila reč “panj” u svrhu opisivanja njegove igre, Džordan je  krenuo da ga teroriše. Donekle i razumljivo, Majkl Džordan najveći košarkas koji je ikad kročio na teren, vaš saigrač, a vi niste u stanju ni da se bar malo potrudite, i pružite mu podršku na terenu. Ali, Džordan ne bi bio Džordan da i u ovom slučaju nije išao predaleko. Na sred utakmice, je po ceni mogućeg poraza, namerno dodavao Lambiru lopte koje nije mogao da stigne, kako bi ga osramotio i time naterao da radi više.
Ismevao je generalnog menadžera Čikago Bulsa, Džerija Krausa, rekavši da ne može da veruje da su ga poslali u Evropu da predstavlja Bulse jer nosi samo jedan džemper koji je obavezno prljav od krofni, smatrajući da će, videvši Krausa, svi u Evropi misliti da su čitavi Bulsi takvi.
Treneru Dagu Kolinsu je priređivao pakao. Nakon utakmice u Šarlotu koju su Bulsi izbgubili, trener Dag Kolins je zakazao trening odmah po povratku u Čikago. Majkl se pojavio na aerodromu u papučama i pidžami i rekao: “Ja ostajem ovde još koji dan, ćao”, i otišao.
Treneru olimpijskog tima  Bobiju Najtu je pred finalni meč sa Španijom i razgovor u svlačionici, na tablu zalepio cedulju na kojoj je pisalo: “Treneru, nakon svih sr*nja kroz koja smo prošli ovog leta, zar stvarno misliš da postoji šansa da izgubimo ovaj meč.”.

12 igrača 12 taksija. Zlatno pravilo Čikago Bulsa.

Hemija u ekipi Bulsa gotovo da nije ni postojala. Svi su se medusobno svađali, Džordan nikome nije verovao, a više od polovine ekipe nije komuniciralo međusobno. Denis Rodman se jednom prilikom osvrnuo na “zlatno pravilo” Čikago Bulsa. Kada bi stigli na gostovanje, od aerodroma do hotela svi bi imali različite prevoze. Nije postojala šansa da se dva igrača zajedno prevezu do hotela, a kamoli čitava ekipa. I opet su bili šampioni, i to šest puta iz isto toliko pokušaja.

Izvor:lexpress.fr

Čikago Bulsi u svojoj istoriji imaju šest titula prvaka NBA lige, svih šest potpisuje Majkl Džordan. Čini se da pre i posle njega Bulsi nisu ni postojali. Pokušavali su mnogi nakon njega, Derik Rouz i ekipa makar na kratko su delovali kao naslednici Majklovih Bulsa, imali su hemiju, atmosferu u svlačionici, ali izgleda da je nešto nedostajalo. Džordan pokazuje da sport i život nisu dve odvojene konstante, već jedna neraskidiva veza. Mnogo se može naučiti od Majkla, jer ljudi će te saplitati na tvom putu do cilja, a kad padneš gaziće te. Možda i nije loše imati makar delić Džordanove arogancije.

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *