0

Manu Leon – Dečak sa drugog kraja sveta

U Nišu je od avgusta meseca dečak iz Argentine. Njegovo ime je Manu Leon i ovde je na razmeni đaka. Manu je govorio za Zgubidan o svom boravku u Nišu, njegovim utiscima o našem gradu i našoj kulturi.
Sa svojh petnest godina Manu je shvatio da želi da upozna svet. On je želeo da upozna neku drugu državu kroz razmenu đaka. Međutim, njegovi roditelji to nisu dozvoljavali dok ne napuni dovoljno godina. Kada je napunio sedamnaest godina, on se konačno odlučuje na put i tu počinje priča o njegovom dolasku u Srbiju.

Zašto baš Srbija?

Logično pitanje koje se odmah na početku postavilo je kako je izabrao baš našu zemlju. Kako je i sam Manu rekao, na početku nije znao mnogo stvari o Srbiji. “Pošto volim tenis, naravno, znao sam da je Novak Đoković iz Srbije. Znao sam i da je Argentina pobedila Srbiju na svetskom prvenstvu u fudbalu 2006. godine. To je otprilike sve što sam znao”, dodao je Manu.
Međutim, kada je upoznao devojku iz Srbije u Argentini, ona mu je dosta pričala o našoj zemlji. Ta priča ga je zaineresovala i on je rešio da još malo, sam, istraži stvari o našoj zemlji. Dodatni izazov mu je bilo i to što niko drugi iz Argentine, ove godine, nije došao na razmenu u Srbiju. Iako se njegovi roditelji nisu baš u potpunosti slagali da on dođe ovde, on je bio jako uzbuđen zbog dolaska.

Manu Leon

Srbija kao drugi dom

Ovaj dečak iz Argenitine došao je u naš grad na razmenu đaka i pohađa Prvu nišku gimnaziju “Stevan Sremac”.

Kada smo počeli da razgovaramo o tome kako se on oseća ovde, Manu se odmah osmehnuo kao da je jedva čekao to pitanje. “Ovde je zaista divno. Ljudi su dobri prema meni. Svi se u školi trude da mi pomognu da se uklopim. Možda najbolja stvar koje mi se dogodila na ovoj razmeni je moja host porodica. Ustvari, ja ih sada više ne zovem tako. Ja se sada osećam kao njihov clan.” rekao je Manu.
Na pitanje šta mu se ovde najviše dopada nabrojao je puno stvari. “Sviđa mi se grad, jako je lep i ima puno interesantnih stvari. Sviđa mi se vaš način života, koji je smiren, lagan. I naravno hrana.” A na pitanje šta bi od hrane izdvojio, bez razmišljanja je rekao pasulj!
Manu će u Nišu biti do kraja školske godine. Nakon toga se vraća za Argentinu gde bi trebalo da završi školu i upiše fakultet. Na srpskom, koji je za ovih nekoliko meseci veoma dobro naučio, rekao je za Zgubidan da mu je ovo predivno iskustvo i da će se truditi da ponovo dođe u Niš i uživa u svim lepim stvarima koje je za kratko vreme zavoleo.

Mladen Ristić

Rođen 1992. u Nišu. Apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Bio član nekoliko organizacija koje su svojim delovanjem podsticale napredak u društvu. Bavi se pisanjem kolumni iz sfere drušvenih dešavanja. Od 2017. godine jedan od osnivača NVO - "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *