0

Mateja Jeremić – Fotografija je priča koje se ne može preneti rečima

Mateja Jeremić Zuks je mladi i perspektivni umetnik iz Niša. Rođen je 13-og februara 1997. godine i fotografijom se profesionalno bavi već pune 2 godine. Narednih nekoliko minuta pokušaćemo da vas upoznamo sa njim i njegovim radom.

Mateja Jeremić - Zgubidan

“Fotografijom sam počeo da se bavim još u školi.  Pratio sam dosta razne internet platforme, među kojima su Instagram i Tambler. Tu sam nalazio razne zanimljive blogove i ideje za fotkanje.  Što mi je kasnije pomoglo da koristim drušvene mreže na pametan način u vidu lične promocije.”

Nakon što je dobio profesionalni foto-aparat za 18-i rodjendan, Mateja Jeremić polako kreće u svoju avanturu. Par meseci nakon fotkanja portreta, ulica, arhitekture za svoj gušt, upoznaje druge fotografe iz Niša, polako počinje sve dublje da ulazi u svet fotografije.  Ubrzo kreće sa saradnjom sa par ogranizacija i klubova fotkajući razne događaje.

“Trenutno aktivno sarađujem sa dve party organizacije. Sa jednom od njih sam putovao prošle godine za doček Nove godine u Bugarsku. Jedva čekam da to ponovim i ove godine, jer je zaista bilo jedno sjajno iskustvo.”

Iako ima samo 20 godina, Mateja ima već ima par stalnih klijenata kao što su Red Bull, Pernod Ricard, Bianco Bags.

Mateja Jeremić - Zgubidan

 

Mateja Jeremić - Zgubidan

Mateja Jeremić je samouk i  nije išao ni u jednu školu u kojoj bi mogao da nauči o fotografiji.

“Jedna od zanimljivih činjenica je ta da sve što se tiče fotografije naučio sam uglavnom sam. Iako mnogi misle da sam išao bar na neki kurs. Zapravo, kada sam završio srednju Trgovačku školu upisao sam dizajn tekstila. Međutim opredelio sam se za posao u firmi za digitalni marketing u kojoj radim već više od pola godine i nisam se za sada pokajao,” govori kroz smeh.

Kada se fotografija i muzika spoje

Pored stalnog posla u digitalnoj firmi i par ličnih klijenata, Mateja Jeremić je takođe radio i nekoliko poznatih festivala. Kao što su Love Fest, Naissus, i Nisville Jazz Festival na kojem je bio volonter u press sektoru.

“Na festivalima sam doživeo najlepša iskustva, ali bih definitivno morao da stavim Love Fest na prvo mesto. Tu sam išao kao fotograf Red Bull-a. Pored toga što sam radio fotografije za njih, škljocnuo sam i dosta fotki celokupnog festivalskog prostora i okoline. Inspiracija koju sam dobijao sa svih strana je potisnula sav umor i nespavanje. Takođe sam dosta naučio da volim i osećam tu vrstu muzike. ”

Mateja Jeremić - Zgubidan

Mateja Jeremić - Zgubidan

Pored samog “škljocanja” Mateja nam je objasnio da je veoma bitan i način obrade tih fotografija.

“Editovanje je zapravo ono što izdvaja jednog fotografa. To je proces koji pruža mnogo mogućnosti koje daju lični pečat fotografiji samog umetnika.”

O tome da li ima neki ritual ili neku vrstu pripreme koju obavlja pred fotografisanje, Mateja Jeremić nam je rekao kako nema takav običaj, već voli da se prepusti osećaju i improvizaciji.

Muzika je takođe jedna od stvari koju jako voli pored fotografije. Ona mu pomaže i na neki način daje inspiraciju povodom obrade fotografija.

“Muzika igra jako bitnu ulogu, ali više kada dodje do edita fotografija. Dok fotkam isključivo sam fokusiran na kadar, svetlo i parametre. Od žanrova najviše volim da slušam funk, nu-disco, old skul hip hop i modernu elektroniku. A od izvođača bih mogao da izvojim Travis Scott-a, N.W.A., Gramatik, i Nicolas Jaar-a.

 

Mateja Jeremić - Zgubidan

Mateja Jeremić - Zgubidan

Mateja Jeremić - Zgubidan

Ema Janošević

Ema Janošević

Rođena u Knjaževcu 1992. godine. Živi i radi u Nišu, gde je završila fakultet za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Singidunum. U slobodno vreme voli da gleda kultne filmove i istražuje svet slikarstva i raznih muzičkih žanrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *