0

Milena Nikolić – devojka koja živi za fudbal

Za fudbal kažu da je najvažnija sporedna stvar na svetu, ali isto tako kažu da je fudbal muški sport. To možda i jeste tačno, ali postoje devojke koje bi svojim fudbalskim umećem ostavljale momke bez daha. Bukvalno bez daha.

Milena Nikolić je upravo jedna takva devojka. Od svoje devete godine trenira fudbal, i kako kaže, već tada je znala šta će biti njen životni poziv. A da li je pogrešila u tome, nije, postala je jedna od  najmlađih fudbalerka koje su bile najbolji strelci Lige Šampiona.

Milena Nikolić

Izvor: Facebook

“Još od malih nogu sam se radje igrala loptom nego lutkicama kao što su to radile moje vršnjakinje. Kada se otvorio ženski fudbalski klub u mom gradu, više nije bilo dileme šta će biti moja životna profesija. Klub u kome sam započela svoju karijeru je ŽNK “Leotar“ iz Trebinja, mog rodnog grada. Tada sam imala samo 9 godina. Kada je u pitanju pozicija u timu dobro se snalazim i u ulozi napada, ali i u ulozi štopera. Trenutno u klubu igram na poziciji centralnog napadaca”.

Milena Nikolić – Devojka koja živi za fudbal

Sa 17 godina njen talenat prepoznaje fudbalski klub “Mašinac” iz Niša, tadašnji prvak države. Period u Nišu pamtiće samo po lepim stvarima.

“Bilo je teško odvojiti se od porodice tada, ali saigračice su me jako lepo prihvatile. Neke igračice iz kluba sam poznavala i ranije sa nekih turnira, što mi je dosta olakšalo dolazak u Niš. Ovde sam završila srednju školu i upisala Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Period koji sam provela u Nišu igrajući za Mašinac uvek ću pamtiti po lepim stvarima. Niš sam napustila u cilju daljeg razvoja svoje karije, ali kada god imam vremena rado ga posetim” .

Nakon epizode u Nišu usledio je transfer u subotički Spartak, koji je u međuvremenu postao prvak države.

“U Spartaku sam provela jedan jako lep period života, koji ću uvek pamtiti. U tom periodu smo 4 puta bile prvaci države i osvajači Kupa Srbije za žene. Pored prvenstva osvojili smo i mnogobrojne internacionalne turnire, a ja mnogobrojna individualna priznanja. U sezoni 2013/2014 uspele smo da prođemo prvi krug kvalifikacija u Ligi Šampiona za žene, ali smo već u sledećem krugu ispale. Bez obzira na kratak nastup u LŠ dala sam 11 golova i tako bila najbolji strelac za tu sezonu. Ne znam koliko je to uticalo na dalji razvoj moje karijere, ali svakako nije mala stvar biti najbolji strelac tako prestižnog takmičenja. Naravno da kod svih profesionalnih sportista postoje odricanja, ali kada se odričete nečega zarad onoga što stvarno volite to vam ne pada teško”.

Milena Nikolić

Izvor: Facebook

 

Inostranstvo

Ta sezona u kojoj je Milena bila najbolji strelac Lige Šampiona bila je prekretnica njene karijere. Pokazala je da je prevazišla srpski fudbal i vreme je bilo da se okuša u inostranstvu. Usledio je poziv nemačkog kluba “Sand”. Kvalitet fudbala između jedne i druge lige veoma je veliki.

“Trenutno nastupam za SC “Sand”. Što se tiče odnosa u kvalitetu između nas i inostranstva postoji velika razlika u snazi, brzini, izdržljivosti. U Srbiji postoje 2-3 kluba koja se ističu u odnosu na ostale. Mozda činjenica da sam u Srbiji bila proglašena za najboljeg igrača sezone, a u Nemačkoj ulazim sa klupe, dovoljno govori o razlici u kvalitetu liga. U Nemačkoj je mnogo veća konkurencija i mnogo je teže izboriti se za poziciju. Za ovaj period u Nemačkoj, odigrala sam preko 500 minuta i postigla 2 gola”.

Milena Nikolić

Izvor: Facebook

Smatra da je kvalitet ženskog fudbala na ovim prostorima mnogo bolji nego što to je bilo ranije. Dodaje da je sistem takmičenja danas jači i konkurencija veća.

O planovima

Što se nekih planova tiče, s obzirom da je već duži niz godina standardni reprezentativac Bosne i Hercegovine, sa nestrpljenjem očekuje žreb za kvalifikacije i dodaje da ima želju da odigra sa reprezentacijom jedan tako veliki turnir. Što se drugih planova tiče, vredno radi na sebi, uči nemački, trenira više i biće maksimalno posvećena fudbalu. Što se njenih privatnih planova tiče nada se da će ove godine završiti studije.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *