0

Miljan Živković – Džiu džica je veština koja je živa i kojoj nema kraja

Borilački sportovi poslednjih godina su sve privlačniji i privlačniji. Pored, sada već standardnih, karatea i akida, brazilska džiu džica i MMA polako ih sustižu u popularnosti. Miljan Živković je trener i osnivač ovakvog jednog kluba koji se naziva Lutador.

“Klub je nastao skroz spontano, nekolicina nas je trenirala kik-boks ovde u Knjaževcu. U međuvremenu sam čuo za brazilsku džiu džicu, dok sam trenirao kik-boks u niškom Radničkom. Džiu džica je bila nova veština kod nas, postojao je jedino klub u Beogradu. Ubrzo sam se zainteresovao da saznam nešto više o tome. Igrom slučaja, upoznao sam Dragana Petkovića Gagu, koji je je rodom iz Knjaževca, zahvaljujući kome smo naučili neke prve tehnike. Gaga je trenirao kod Jove Žerijala, osnivača prvog džiu džicu kluba u Beogradu. U međuvremenu smo došli u kontakt sa još nekim ljudima iz Žerijal tima, jedan od njih je bio Sloba, koji vodi klub na Novom Beogradu, gde sam da počeo da idem na treninge. Tu sam se upoznao sa Matijom Valjarevićem, kada je cela ta priča dobila neki ozbiljniji okvir”

 U njegovom klubu bave se brazilskom džiu džicom i mma, što je skraćenica od mixed martial arts ( mešovitih borilačkih veština). Trenutno su deo najtrofejnijeg tima u zemlji, kako u brazilskog džiu džici, tako u mma i greplingu. Grepling je varijanta brazilske džiu džice koja se radi bez kimona.

Klub je zvanično registrovan 2009-e godine, od 2011-e godine je započeta saradnja sa Matijom Valjarevićem, zatim klub postaje deo Lutador tima, a Miljan Živković generalni sekretar istog.

Trening - Sportski klub Lutador - Zgubidan

Trening – Sportski klub Lutador

 

Miljan Živković - Niš Open - Zgubidan

Miljan Živković – Niš Open

Miljan se borilačkim veštinama bavi od najranijih dana. Kao dete trenirao je karate, a zatim se zainteresovao i za kik-boks.

“Pošto nije bilo kluba u Knjaževcu odlazio sam u Niš, na private treninge u Radničkom. Tamo sam od momaka čuo za brazilsku džiu džicu i jako sam se zaiteresovao za tu disciplinu. U to vreme, to je bila jedina informacija koju sam imao. Kasnije, putem interneta, imao sam prilike da vidim neke od tehnika ove veštine.  Odluku da počnem da se bavim time doneo sam kada sam shvatio koliko je džiu džica kao veština moćna, i koliko donosi moć pojedincu.”

Džiu džicu trenira već 11 godina, a kao trener radi  9, kada je i preuzeo odgovornost da zvanično vodi klub zvanično. Kako Miljan Živković sam kaže usavravanje u borilačkim veštinama traje celoga života. Smatra da je to proces koji nema kraja. Zadovoljan je u ulozi trenera, radi ono što voli i dosta je posvećen tome da prenosi drugima svoje znanje.

“Jako sam ispunjen, bavim se nečim što volim, a to je jako bitno. U klubu imamo dosta polaznika, naši najmlađi polaznici imaju negde oko 7,8 godina, najstariji preko 30. Klub sada broji 40-ak članova. Imamo grupicu učenika koji rade u Zaječaru, tamo imamo svoju filijalu.”

Takmičenje u Nišu

U Nišu će se uskoro održati tamičenje, u organizaciji Rio Grappling kluba, gde će jedni od učesnika biti i knjaževački klub “Lutador”.

“Bliži se takmičenje u Nišu, čiji je organizator moj dobar prijatelj Aleksandar Stojičić, osnivač Rio Grappling kluba. To takmičenje je jedno od najpopularnijih takmičenja u Srbriji. Niš ima strateški dobar položaj, tako da dolaze takmičari iz Makedonije, Bugarske i još par okolnih zemalja. Definitivno je jedno od najmasovnijih takmičenja. Očekujemo dobru organizaciju, kao što je i do sada bila, spemamo se polako i nadamo se dobrim rezultatima. Na ovogodišnjem turniru biće 4, 5 naših momaka.”

MMA Delta City 2015 - Zgubidan

Miljan Živković kao trener i Miša Nenković – MMA Delta City 2015

Miljan Živković – Budući planovi

“Što se tiče aktivnosti za naredni period, u planu imamo organizaciju mma turnira. To će biti po drugi put da se u Knjaževcu organizuje tako nešto, pod pokroviteljstvom MMA Saveza Srbije, 10-og marta, nedelju dana nakon takmičenja u Nišu. Krajem maja biće organizovano grepling takmičenje. Pored toga imamo plan da posaljemo dva naša jako dobra takmičara, Stefana Tomića i Mišu Nenkovića, na evropsko prvenstvo u greplingu u Rimu, koje će biti organizovano u aprilu ove godine, gde očekujemo dobre rezultate. Zatim počekom 2019-e godne, na evopskom prvenstvu u kimonu, koje će se održati u Lisabonu.”

Jedna od zanimljivosti je ta, da je sportski klub “Lutador” član međunarodne “Zenit” asocijacije. U pitanju je velika porodica klubova čiji su osnivači Robert Drajzdel i Rodrigo Kavaka. Oni su svojevremeno bili svetski šampioni brojnih disciplina, osvajali su dosta prestižnih međunarodnih turnira. Robert Drajzdel je takođe bivši UFC borac. UFC ili Ultimat Fight Championship, je najelitnija i najprestižnija MMA organizacija na svetu. Lutador je u direktnoj vezi sa njegovim klubom iz Las Vegasa, a Robert dolazi jednom godišnje u Srbiju, na seminar, gde nesebično deli svoje znanje.

Seminar Roberta Drajzdela, u Beogradu 2016 - Zgubidan

Seminar Roberta Drajzdela, u Beogradu, 2016.

Istorija Džiu Džice

Brazilska džiu džica je zapravo multidisciplinarna, spada u rvačke borilačke veštine i nastala je iz tradicionalne džiu džice i iz džudoa. Podrazumeva sportsku džiu džicu u kimonu, i grepling, kao posebnu varijantu, koja se radi bez kimona, i to su takmičarske varijante. Izvorno je stvorena kao veština samoodbrane, spada u takozvane meke stilove, što znači da pojedinac ne mora da bude izutetno snažan, krupan i brz, već se koriste forme tela, tačke oslonca i principi poluge, koje omogućuju pojedincu da savlada fizički snažnijeg protivnika.

Džiu džica se takođe pokazala se kao jedna od najdominantnijih i najefikasnijih pojedinačnih borilačkih veština, kroz prve UFC – ultimat fight turnire. Jedan od najviših vidova brazilske džiu džice jeste Valetudo, to je preteča današnjeg MMA, borba bez pravila, gde su dozvoljeni udarci.

Ema Janošević

Ema Janošević

Rođena u Knjaževcu 1992. godine. Živi i radi u Nišu, gde je završila fakultet za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Singidunum. U slobodno vreme voli da gleda kultne filmove i istražuje svet slikarstva i raznih muzičkih žanrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *