0

MuzikalNI – Niška rok scena

Niš je oduvek važio za rokerski grad. Čak je pre par godina napravljen i film o čuvenoj ”Hipi dolini” koja je bila mesto očuvanja svega onoga što je niška rok scena. Svi dobro znamo za niške rok bendove Kerber, Galija, Mama rok, Alhemija, međutim, niška rok scena, ni danas, nije za zanemarivanje. “Nove nade” uporno rade kako bi niška rok scena opstala što duže.

Hazel

Bend Hazel nastao je 2015. godine pod imenom Hazel Purple, ali su nakon nekog vremena ime promenili u samo Hazel. Od samog nastanka, bend se trudi da svira što je više moguće i do sada su svirali mnogo humanitarnih koncerata kao i na raznim takmičenjima. Sviraju hard rock i jedan su od retkih niških bendova sa ženskim vokalom. Pobednici su Medijana Balkanrock festivala 2016. godine i kao nagradu dobijaju 3 snimljene pesme.

Opposite Way

Nastao je takođe 2015. godine, i od tad teraju u suprotnom pravcu. Sviraju hard rok, a za album kojim planiraju da eksperimentišu elemntima bluza i džeza. Na zaječarskoj Gitarijadi publika ih je izglasala za najbolji bend. Na Medijana Balkanrock i Green heart festivalu u Soko Banji pobedili su ostale bendove koji su se takmičili. Za pesmu ”Manijak” izbacili su i spot.

Voodoo

Voodoo je takođe nastao 2015. godine. U pitanju je bend koji svira grandž, te je od strane publike prihvaćen na “prvu”, jer nema baš ovako karakterističnih bendova. Krajem 2017. izbacuju EP pod nazivom ”Subject Zero” a pre mesec dana izbacili su i album ”Braindead”. Možda su tipičan grandž bend, ali baš ovakvih nema mnogo u gradu. Njihova pesma ”Stranger” publika je najbolje prihvatila i najviše se obraduje prvim taktovima ove pesme.”

ABS

Ne nisu trbušnjaci. ABS takođe znači i kočnica što je i razlog zbog kojeg se bend tako i zove . Pod “ručnom” koče od 2010. i iza sebe imaju 2 albuma ”Pravac za spas” i ”Zašto Zato” koji je svetlost dana ugledao prošle godine. Ovaj drugi album nije kao prethodni, jer su kočničari u drugom albumu napravili eksperiment ubacivši klavijaturu u svoj sastav. Zahvaljujući tome dobili su i neke alternativne deonice, kao i prizvuke elektronske muzike. Svoj žanr nazivaju milozvučni rok. Kao i prethodni bendovi i oni su pobednici Medijana Balkanrocka, samo 2014. godine.

Dok7

Najbolje zapaženi pankeri Niša Dok7 od svog nastanka 2006. godine ne odustaju od bunta. Karakteriše ih gomila singlova i 2 albuma ”Dobar dan” i ”Ni 5 Ni 6”. Poslednje što ste od njih mogli čuti, sem da stalno nastupaju širom Srbije, jeste pesma ”Dosta je” iz 2017. za koju su snimili i spot.

Ima nade za nišku rok scenu

Ovo su samo neki od bendova koji krase ovaj grad i zahvaljujući kojima niška rok scena još uvek živi.  Nadamo se da će se u ovom gradu pojaviti još bendova koji će podignuti muzičku scenu na još viši nivo.

 

zgubidan

zgubidan

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *