0

Najbolja muzika iz domaćih filmova

Šta je to nešto što presudi da ćete neki film preporučiti drugima? Nekada su to glumci, nekada radnja filma, a nekada je to i muzika. Nekada samo po muzici koja otvara prve scene filma možete zaključiti da će film biti odličan.

Mi vam donosimo upravo listu najboljih muzika koje se obeležile domaću kinematografiju. Danas te pesme slušamo ne samo dok gledamo film, nego su i sastavni deo naših plejlista. Ovo je lista filmova koja živi zasebno od filmova u kojima se pojavljivala.

Floyd – Muzika iz filma Nacionalna klasa

Pesma koja je, između ostalog, obeležila ovaj film Gorana Markovića iz 1979. godine. Dado Topić pesmom Floyd prati glavnog junaka Branu Mitrovića (Dragan Nikolić) kroz njegove putešestvije Fićom do Nacionalne klase.

Svečane bele košulje – Muzika iz filma Crni Bombarder

Crni Bombarder je jedan od naših najboljih filmova, a muzika koja se našla u filmu svakako je dodatno obeležila film. Jedna od tih pesama je i Svečane bele košulje u izvođenju glavne junakinje Anice Dobre. Muziku i tekst potpisali su Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma i Vlada Divljan.

Trese, lupa, udara – Muzika iz filma Kako je propao rokenrol

Ovaj film iz 1989. godine sastoji se iz tri celine, koje su obeležili fantastični glumci i naravno odlična muzika. Još jedna pesma koja je uspela da zabeleži uspeh nevezano za film. Muziku i tekst potpisuje Dušan Kojić Koja iz Discipline Kičme.

Pitbull – Muzika iz filma Crna mačka beli mačor

Za Emira Kusturicu važi da je jedan od najvažnijih domaćih režisera, a ovaj film se može svrstati među njegove najbolje. Muziku za film radio je dr Nele Karajlić i njegov No Smoking Orkestra.

Rizlu imaš, a ličnu kartu nemaš – Muzika iz filma Munje

Film Munje je jedan od onih čije replike u pola noći znamo napamet, te o njemu i ne bi trebalo mnogo pričati. A kada je jedan takav film u pitanju, ni muzika nije ništa manje značajna. Nemanja Kojić iz Eyesburna potpisuje ovu pesmu.

Kokain – Muzika iz filma Do koske

Sunshine je napravio odličan posao pesmom Kokain i u potpunosti dao drugu dimenziju ovom fenomenalnom filmu. Probajte da ne mrdate glavom dok je slušate.

Nesanica/Pukni zoro – Muzika iz filmova Ivkova slava/Montevideo, Bog te video

Poslednja dva filma pored odličnog komercijalnog uspeha, ali su ih obeležile i ove dve pesme, koje su danas sastavni delovi svih muzičkih repertoara, naročito u kafanama. Što se Nesanice tiče, cela replika koja prethodi pesmi je postala sastavna u naručivanju iste. Odgovor je uvek isti: “Gde baš tu najskuplju”. Pukni zoro je danas možda i najpopularnija pesma i Magnifico je napravio odličan posao.

 

 

 

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *