0

Najlepše himne fudbalskih klubova

Fudbalska strast i ljubav prema određenom klubu neretko izlaze iz okvira samih fudbalskih terena i tribina, te sve češće postaju sastavni deo svakodnevnog života navijača. Ispoljavanje želje za pobedom i dobrim plasmanom ponekad je znatno veće izvan travnate površine nego na samom terenu. Vođeni pretežno srcem, navijači na različite načine izražavaju svoju kreativnost, u želji da njihova „prva ljubav“ bude iznad svih i da se njenom uspehu podjednako dive svi. Ispisivanjem raznolikih parola, karakterističnim odevanjem kao i gromoglasnim natpevavanjem posvećenih himni i pesama, navijači nastoje da kako vizuelno tako i čulno zastraše rivala, a svom timu podare motiv više za pobedu. Koliko su fudbalski fanatici posvećeni i požrtvovano opredeljeni za „zaklete boje“, iznova možemo videti, kako na našim, tako i na međunarodnim utakmicama.

Stepen kreativnosti navijača je na uzlaznoj putanji tako da se sve češće srećemo sa izuzetno, za uho prijatnim melodijama, koje dopiru sa tribina. Upravo iz ovog razloga , danas govorimo o najlepšim himnama fudbalskih klubova na svetu.

Boka Juniors-„Boca mi buen amigo“

Navijači najpopularnijeg Argentinskog kluba Boke Juniors („La Doce“), pred početak svake utakmice, sa ponosom prevaju svoju nezvaničnu himnu „Boca mi buen amigo“. Ovo je dobar način da aktuelni šampion Argentine, motivacionom uvertirom, otpočne svaki susret na stadionu Alberto H. Armando, poznatijim kao stadion „La Bombonjera“.

Sevilja-„Himno del centenario del Sevilla“

Sevilja je fudbalski klub iz Andaluzije, (najjužnija autonomna zajednica Kraljevine Španije), koji se takmiči u prvoj španskoj ligi. Tonovi njihove himne „Himno del centenario del Sevilla“ u poslednje vreme često odjekuju fudbalskim stadionima na kojima se igraju završnice evrposkih takmičenja s obzirom na to da je Sevilja čak pet puta uspela da osvoji UEFA ligu Evrope u periodu od maja 2006. godine do maja 2016. godine.

Liverpul-„You’ll Never Walk Alone“

You’ll Never Walk Alone“ predstavlja najpopularniju i najprepoznatljiviju himnu širom planete. Navijači engleskog Liverpula su davne 1963. godine odabrali baš ovu pesmu za himnu svog fudbalskog kluba, odmah nakon što je obrađena od strane britanske grupe Gary & The Pacemakers. Njihov primer su nekoliko godina kasnije sledili i navijači škotskog kluba Seltik. Naima ova pesma je nastala još davne 1945. godine, tekst i muziku su napisali Oscar Hammerstein II odnostno Richard Rodgers.

Inter-„Pazza Inter Amala“

Tonovi himni italijanskih klubva odišu mentalitetom ovog podneblja i stoga su vrlo prijemčivi i za najsuptilnije slušaoce. Po našem mišljenju jedna od najlepših je himna koju pevaju navijači u „plavo-crnom“ delu Milana. Naravno pored himne Intera vredne pomena su i himna Juventusa, Milana i rimske Vučice.

Mnogo je razloga da se lista proširi originalnim himnama Panatinaikosa, Vest Hema, Mančester Junajteda, Barselone. Svaka od njih na svojstven način emocionalno privodi klubu.

Uplivom himni na fudbalske terene, umetnost je pronašla svoje mesto na manifestacijama masovnog karaktera. Ako imamo na umu njen estetski i edukativni značaj, cilj je postignut. Liste samo potvrđuju usaglašenost većine u izboru lepog.

 

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *