0

Najpoznatije domaće glumačke porodice

Za mnoge ljude gledanje filmova i serija predstavlja pravi užitak. Akteri tih ostvarenja postaju nečiji idoli, nekako srodimo se sa tim ulogama i glumcima. Svedoci smo, naročito, poslednjih godina da se deca glumaca oprobavaju u profesijama svojih roditelja. Neki to čine bolje, neki su takši, dok neki i potpuno zasene svoje roditelje. Ovaj tekst je posvećen upravo domaćim glumačkim porodicama u kojima se ne zna ko je bolji glumac.

Todorovići

Bora Todorović važio je za jednog od najpolarnijih i najboljih domaćih glumaca. Filmofili sa ovih prostora veoma dobro pamte njegove uloge i replike koje su ih obeležile. Njegov sin Srđan, nekadašnji bubnjar EKV-a danas važi za, takođe, jednog od najboljih glumaca srednjih godina. Ono što je možda i najveći uspeh Srđana Todorovića jeste što na njega ne gledaju kao na Borinog sina.

Porodica Todorović ne broji samo oca i sina koji su uspešni u ovom poslu. Borina rođena sestra, a Žikina tetka, Mira Stupica, takođe je važila za vrsnu glumicu. Ona je čak i probila “glumački led” u ovoj porodici.

Glumci - Zgubidan

Kostići

Mihajla Kostića Pljaku pamtimo kao veoma važnog glumca, koji je u svojoj karijeri podjednako bio zastupljen i u pozorištu i na filmu. Pamptimo ga po ulogama iz Otpisanih, Sivog doma, Srećnih ljudi, Gore dole, kao i mnogim drugim. Njegov mlađi sin Vuk krenuo je njegovim stopama i danas je jedan od najpopularnijih glumaca. Mihajlo je preminuo u 67. godini, dok je Vuk te iste godine snimio svoj prvi film “Apsolutnih sto”.

Glumci - Zgubidan

Trifunovići

Još jedna glumačka porodica koja je pokazala da iver ne pada daleko od klade, štaviše danas su sinovi Tomislava Trifunovića nadaleko poznatiji od svog oca. Tomu Trifunovića pamtimo po mnogim ulogama, a nekako je najupečatljivija uloga kurira u Srećnim ljudima, gde je sada već čuvena replika “Pij Đoko kafu, pij Đoko sok”. O Sergeju i Banetu nije potrebno mnogo trošiti reči, danas su to ozbiljni glumci sa odličnim karijerama.

Glumci - Zgubidan

Markovići

Rade i Olivera Marković bili su poznati glumački par. Njihova priča je sasvim neobična. Upoznali su se u toku  Drugog Svetskog rata i čudnim spletom okolnosti oboje su kasnili u pozorište tog dana. Kada su došli, pozorište je bilo srušeno, a svi glumci nastradali. Iako se nisu oporavili od katastrofe koje ih je zadesila, ubrzo postaju bračni par i dobijaju sina Gorana.

Goran Marković je danas jedan od najcenjenijih reditelja. Ono što je interesantno jeste da se u skoro svim njegovim filmovima pojavljuju njegovi roditelji, kojima je davao nekada manje, nekada veće uloge.

Glumci - Zgubidan

Nikolić/Dravić

Jedina glumačka porodica koja “štrči” iz ove liste jesu Dragan Nikolić i Milena Dravić. Možda i najčuveniji glumački par postavio je ozbiljan domaći zadatak svim glumcima, kako u profesionalnom, tako i privanom planu. Za njih nikada niste mogli čuti nikakve tračeve, a o njihovoj glumi i ulogama je nepotrebno pričati. Da su imali potomke, verujemo da bi imali isto toliko uspeha kao i njihovi roditelji.

Glumci - Zgubidan

Naravno ovo nisu jedine glumačke porodice koje su obeležile domaću kinematografiju. Vredi pomenuti i  Stevo i Jelenu Žigon, Dragana, Ivana i Milicu Zarić, Dragana Jovanovića i Braku Puljić, Nedu Spasojević i Isidoru Minić, Veru Čukić i Ivanu Mihić, Predraga i Dragana Lakovića…

Iako je nezgodno baviti se profesijom u kojoj su vaši roditelji neprikosnoveni, izreka da iver ne pada daleko od klade zapravo itekako ima smila, barem kada su ljudi sa ove liste u pitanju.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *