0

Nauka i umetnost govore jezikom matematike

Zbirka pesama „Timotej i Pitagora – Trolisna pesma Dušice Marković, profesora matematike iz Niša, je nesvakidašnja zbirka pesama, veoma slikovita, sa jednostavnim formulacijama, na granici filozofskog izražavanja. Daje neobičan uvid u dublji smisao matematičkih pojmova pretočenih u jezik kao alternativni instrument saznanja. Izdavačka kuća „Gerundijum“ iz Beograda 2014. godine prepoznala je edukativni „karakter“ stihova, kao i drugačiji pristup matematici.

Sajam kniga u Beogradu 2015 godina.

Promocija zbirke pesama „Timotej i Pitagora“, održana je decembra 2014. godine na niškom sajmu knjiga. Mnogobrojni poklonici pisane reči, kao i učenici profesorke Marković, imali su priliku da razgovaraju o poeziji, čitaju pesme i razmišljaju o matematici. Iste godine je organizovano i književno veče pod nazivom „Duhovna trpeza“, povodom promocije ove knjige. Prvi put je „Trolisna pesma“  govorila i sa posetiocima beogradskog sajma knjiga, 2015. godine.

Dušica Marković je svoje pesme objavljivala i u više zbornika, kako na državnom tako i na međunarodnom nivou.

Stvaralaštvo i inovativnost višegodišnjeg pedagoga, probudili su znatiželju novinara portala Zgubidan.rs. Kako matematiku možemo zavoleti kroz igru reči?

Dimenzije

Nulta, potpuno ništa, 

jedna, dužinom raste,

dve u ravan, sklope se

sa tri u skladu živimo

dok četvrtu na odru

spoznamo.

Matematika, kao područje misaonih aktivnosti i apstarktnih formi, već godinama izgrađuje moj umetnički svet. U neprestanom traganju za  univerzalnim odgovorima na pitanje smisla našeg postojanja, njena simbolika mi je ponudila višestruke odgovore“, kaže Dušica Marković.

Dušica Marković

Srednjevekovni ornamenti kao ilustracije zbirke pesama, dosta govore o samom autoru i njenom sveobuhvatnom poimanju umetnosti. Na pitanje zašto je baš ornamente srpskih srednjevekovnih manastira odabrala kao ilustraciju za svoju knjigu, pesnikinja kaže: „Sklad linija ornamenata skriva višestruki nemir srpskog naroda kroz istoriju. Želela sam da prenesem buboku emotivnu poruku koju oni odslikavaju.

Traganja u sferi intelekta, kroz svesno izgrađeni posed znanja i veliku nepoznanicu kolektivnog nesvesnog, stvaraju novi kvalitet, koji možemo da podvedemo pod „individualizovanu“ (neponovljivu), kreativnost svake ličnosti ponaosob. Stihovi su ti koji podstiču na  rasuđivanje, postavljanje pitanja, ali i nude višeslojne odgovore.

Kroz tri misaone celine : podari reč, udahni misao, prosvetli razum, “Trolisna pesma”, postavlja univerzalne vrednosti u kontekst vremena.

Prosvetli razum

Otićićeš na raskrsnicu

i izbrojati

puteva koliko pravaca,

izbora koliko puteva.

Samo da vodja ne bude slep.

„U toku života čovek otkriva odgovore na mnoga pitanja i stoga većim delom, naš život, jeste traganje.“

 

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *