0

There. neki Uroš Kostić

Niški instrumentalni bend There. poslednjih godina poprilično je skrenuo pažnju javnosti muzikom kojom se bave. Za sebe kažu da su eksperimetalni bend, što njihova muzika i pokazuje. Međutim, došlo je do manjih promena u bendu, pa je tako There. napustio prvi gitarista, njegovo mesto je zauzeo Uroš Kostić.

There. - Zgubidan

Izvor: Facebook

“Promenili smo sada neke stvari, drugačije smo koncipirali zvuk. Stilski smo odvojili neke stvari koje smo ranije radili, sa tendencijom da se i dalje razvijamo. Ovako sa jednom gitarom i klavirom, skroz je drugačije. Ranije smo nas trojica pravili neki širi spektar, dok smo sada više fokusirani na konkretne linije”.

Kako Uroš kaže promena je već sada dosta vidljiva, ako ni u čemu drugom u brojnom stanju i većem prostoru na bini.

“Kako smo promenili pristup nekim stvarima, tako je i zvuk sada drugačiji. Pavle i ja smo podelili deonice koje je Janko ranije svirao, naravno, tako smo podelili te neke naše stare stvari. U suštini, ne primećuje se nedostatak još jedne gitare. Čuje se, ali ne previše”.

Kuhinja There-a. se polako krčka i očekuju uskoro da će biti u prilici da pokažu svoje novo ruho. Najverovatnije sledeće godine.

“Odradili smo, nekih, 4 numera, ali imamo još dosta skica koje se postepeno razvijaju. Forma će biti mnogo slobodnija nego ranije i primetiće se vidna razlika u komponovanju. Bili smo ograničeni žanrom spejs rok, post rok, nekako mi se čini da će stvari sada biti mnogo drugačije, pozitivno drugačije. Nisam siguran da ćemo uskoro svirati, trenutno smo fokusirani na snimanje. Ideja je da snimimo ceo album do kraja godine, kada sve to završimo krenućemo sa nastupima. Da to promoviše kao novi zvuk There-a”.

Mnogi su se pitali zbog čega se There. baš odlučio da se bavi instumentalnom muzikom, Uroš Kostić nas je razuverio da je razlog taj što ne znaju da pevaju i imaju piskave glasove.

“Znamo da pevamo, nije da ne znamo, ali interesantnije je ovako. Moraš da se fokusiraš na sam zvuk i to kako ćeš aranžirati to. Sve mora da funkcioniše besprekorno, jer nemamo vokal kojeg će svi gledati. Scenografija većine bendova se zasniva na tome šta radi pevač, kako peva, glas, tekst. Fokus ostaje na njemu, dok se obraća pažnja toliko na sam kvalitet muzike. Međutim, ni to nije neki razlog, nego smo svi mi uglavnom slušali takve bendove, pa otud i inspiracija”.

Bend se do sada trudio da njihova muzika bude povezana i da priča priču, kako kroz sam zvuk, tako i kroz nazive pesama. Od prve do poslednje pesme formira se priča kroz proste ili prosto proširene rečenice.

Kada je sam naziv benda u pitanju Uroš Kostić nije želeo da otkrije konkrentno kako su došli na ideju da se zovu There. ali je rekao da je u pitanju jedno mesto u gradu.

Uroš Kostić – Rad u pozorištu

Pre otprilike mesec dana predstava “Ulica usamljenih automobila” imala je svoju premijeru u Nišu, a Uroš je bio deo ekipe i na sceni svirao gitaru.

“Koncept predstave je bio takav da im je bio potreban gitarista na sceni, pa me je kontaktirao kompozitor Vladimir Pejković. Moj zadatak bio je da budem na sceni sa muzičarima, da sviram te numere i pravim određenu atmosferu. Veoma sam zadovoljan kako je sve to ispalo na kraju, bio sam malo skeptičan jer mi je to bilo prvo takvo iskustvo. Naročito što sam radio sam sa trupom od 10 ljudi koji glume u predstavi. Novo iskustvo, odlično mi je bilo tih mesec dana koliko smo radili na predstavi”.

Uroš Kostić - Zgubidan

Izvor: Facebook

Ukoliko niste, a imate želju da pogledate kakvu to atmosferu Uroš pravi na daskama koje život znače, moći ćete 16. aprila u Narodnom pozorištu. Što se benda There. tiče, album se već sa velikim nestrpljenjem očekuje. Videćemo dogodine kakav će to biti novi zvuk ovog benda.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *