0

Nina Simone – Od deteta pijaniste do džez legende

Nina Simone jednako božanstvo, ne? Mnogi je nazivaju “the high priestess of soul” zbog načina na koji svoju energiju, muziku i scenu stapa u jedno. Koncerti Nine su zaista bili nešto neverovatno. Imala je tu sposobnost da kroz svoju muziku i način na koji govori dopre do same duše svoje publike.

Nina Simone je rođena kao Eunice Kathleen Waymon 21. februara 1933. godine u Trajonu, Severna Karolina, SAD. Odlazeći u crkvu jos od malih nogu, Nina sa svojih samo 4 godina, prvi put upoznala se sa klavirom. Tako je započeta njena neraskidiva veza sa muzikom.

Kao član crkvenog hora, Nina je sa 7 godina dobila priliku da nastupa na priredbi u lokalnom pozorištu. Tokom nastupa bila je primećena od strane profesorke muzike, koja je prepoznala njen neverovatni talenat i odlučila da joj pomogne u njenom daljem razvitku. Narednih nekoliko godina svog života, Nina je učila na najvećim legendama klasične muzike, kao što su Bah, Betoven, Brams, Rahmanjinov.

Nina Simone - Zgubidan

Izvor: Emaze.com

 

Posle završetka srednje škole Nina odlazi u Nju Jork, na Džulijard na godinu i po’ dana. U međuvremenu nakon apliciranja za stipendiju na Kurtis institutu u Filadelfiji, Nina je bila odbijena zbog boje kože.

Novi početak i rađanje Nine Simone

Kako bi sakupila novac i nastavila svoje školovanje, Nina je počela da svira i peva u jednom noćnom baru. Tada je prvi put počela da kombinuje klasičnu muziku sa džezom, bluzom i gospelom. S obzirom da nije želela da njeni roditelji saznaju da svira “đavolju muziku”, Nina je odlučila da promeni svoje ime. Tako je Eunice Kathleen Waymon postala Nina Simone.

Tokom nastupa Nina je upoznala mnoge muzičare kao i Džordža Vejna, osnivača Njuport džez festivala, koji joj je dosta pomogao, uvrstivši je na listi muzičara koji su nastupali na festivalu. U međuvremenu Nina je snimila nekoliko pesama, među kojima se kao najveći hit našla pesma “I love you Porgy”.

Nina Simone cover - Zgubidan

Izvor: Genius.com

Karijera Nine Simone je napokon počela. Jedan od najbitnih koncerata za Ninu, je bio koncert u Karnegi Holu 1963.godine. To je bila Ninina najveća želja i neostvareni san da svira klasičnu muziku na jednom tako važnom mestu. Iako se nije predstavila sa klasičnom muzikom, Karnegi Hol je te večeri bio samo njen i sva moguća pažnja je tog trenutka bila uprta ka njoj.

Pokret za civilna afričko-američka prava

Pored muzike kojom se bavila, Nina je bila jedan od aktivista u pokretu za africko-američka civilna prava. Što je često i bila tema o kojoj je govorila na svojim koncertima. „Mississippi Goddam“ je jedna od pesama koju je tada Nina komponovala, kako kažu za manje od pola sata. To je bila njena prva pesma o civilnim pravima.

Nina je doživela par uspona i padova, čemu je doprineo jednim delom bojkot medija, jer je bila aktivistkinja za afričko-američka prava, ali i zbog konzumacije alkohola. Takođe, česte depresije i promene raspoloženja kulminirale su 80-ih godina, kada je dobila dijagnozu bipolarnog poremećaja.

1993.godine Nina odlazi u Francusku, gde polako nastavlja sa koncertima i turama širom sveta.

Nina Simone je snimlila preko 40 albuma, tokom 48-ogodišnje karijere. Nominovana je za 15 Gremi nagrada. 2000. godine uvrštena je u Gremijevu dvoranu slavnih. Dva dana nakon smrti, Nina je nagrađena počasnom diplomom od strane Kurtis instituta, muzičke škole koja je odbila da je primi davne 1951.godine.

Nina Simone - Zgubidan

Izvor: harveyfaircloth.com

 

“It’s just the feeling. It’s like, “how do you tell somebody how it feels to be in love”. How are you going to tell anybody who has not been in love how it feels to be in love? You cannot do it to save your life. You can describe things, but you can’t tell them. But you’ll now it when it happens. That’s what I mean by “free”. Ninina definicija slobode na pitanje novinara.

Ema Janošević

Ema Janošević

Rođena u Knjaževcu 1992. godine. Živi i radi u Nišu, gde je završila fakultet za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Singidunum. U slobodno vreme voli da gleda kultne filmove i istražuje svet slikarstva i raznih muzičkih žanrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *