0

Niš Noću

Iako naziv ovog teksta aludira na jednu “popularnu” stranicu na društvenim mrežama, sve sličnosti se tu završavaju. Niš, grad koji od svog osnivanja i imenovanja nikada nije menjao ime. Ako pogledamo neke građevine ovog grada, recimo fasade kuća i zgrada u glavnoj ulici, deluje kao da od svog osnivanja nije menjao ni izgled. Međutim, činjenica je da je Niš jedan od lepših gradova Srbije. Osim nekoliko mana, kao što su gore pomenute fasade i poprilična količina đubreta na ulicama, Niš nema nekih ogromnih estetskih nedostataka.

Niš Noću-zgubidan.com

Izvor:www.mic.org.rs

“Jer sreća je lepa samo dok se čeka”

Ako pitate rođenog Nišliju koji grad u Srbiji je najlepši,  po onom “Mi smo b'e Nišlije” “difoltu”, dobićete isto tako niški odgovor: “Niš b'e”. Meni, kao rođenom Nišliji, grad Niš, ne pada prvi na pamet kada čujem pomenuto pitanje. To je, verovatno, proizvod mog svakodnevnog upijanja estetike Niša, naročito onih fasada iz glavne ulice. Dodouše, znao sam da se iznova zaljubim u ovaj grad u kasnim noćnim satima, sedeći pored Nišave, ili gledajući svetla koja trepere u daljini sa svog prozora. Ne znam da li je slučaj sa svim stvarima, ali noć, nekako ulepša Niš. Ipak, svetlo ne dolazi do izražaja bez tame. Izgleda da je slučaj i sa našim gradom isti, potrebno je malo tame da sve njegove čari dođu u prvi plan. Za sve vas koji niste Nišlije, izdvajamo galeriju nekih od najlepših delova grada, pa procenite da li je vredno da svratite i sačekate noć. Kako reče Desanka Maksimović, “sreća je lepa samo dok se čeka.”

Niš Noću-galerija

Niš Noću-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković; Popularna “Ćele Kula”, još više dolazi do izražaja u kasnim noćnim satima i maglom oko sebe. Još kad u taj recept ubacite i priču o njenom nastanku…


 

Niš Noću-zgubidan.

Izvor:Nišcafe;  Zgrada Banovine (levi gornji ugao), Tvrđava i tvrđavski most. 


 

Niš Noću-zgubidan.

Izvor:googlesites.com;  Spomenik Stevanu Sinđeliću na Čegru. Stevan Sinđelić je pucao u barutanu i zaustavio prodor Turaka. Od lobanja poginulih srpskih vojnika, Turci su kasnije napravili Ćele Kulu.


 

Niš Noću-zgubidan.

Izvor:Youtube; Odsjaj uličnog osvetljenja po površini mračne Nišave duž nišavskog keja.


 

Niš Noću-zgubidan.

Izvor:Južne Vesti;  Pogled na amfiteatar na nišavskom keju. Iz ugla Šabana Bajramovića.


 

Niš Noću-zgubidan.

Izvor:Wikipedia.com;  Panorama grada Niša, na kojoj grad izgleda kao neke od najlepših svetskih metropola. 

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *