0

Niška tvrđava – Simbol grada

Mnogo je kulturno-istorijskih spomenika koji Niš izdvajaju od mnogih drugih gradova. O mnogima smo i pisali, a sada je na red došla tvrđava, kulturno dobro od velikog značaja za Srbiju. Niška tvrđava je nastala je juna meseca 1723. godine, o čemu govore podaci ugravirani na Stambol kapiji. Sultan je želeo da u Nišu ima podignutu veoma čvrstu i jaku tvrđavu, pa je poslao kamenoresce iz Carigrada.

Te 1723. godine nastala je najveća osmanska tvrđava od Kalemegdana do Carigrada. Niška tvrđava je tada imala 5 mahala i bila podeljena na dve velike celine. Prva celina ili niži deo tvrđave bio je naseljen zanatlijama i civilima, koji su održavali tvrđavu. Drugi deo, onaj viši, bila je carska mahala. U tom delu nalazile su se najvažnije ustanove.  Zidine tvrđave prostiru se na 2100 metara, visina je 8 metara, a širina 3.

Šta se sve nalazilo u tvrđavi?

Što se sačuvanih objekata iz turskog vremena tiče, ostala je samo džamija. Džamija je nastala u zlatnom periodu osmanskog carstva, kada su vladali Selim i njegov sin Sulejman. U tom periodu u Nišu, u tvrđavi, nastaje prva sekulara biblioteka. Naravno, kada se kaže prva, misli se na taj deo njihove imperije.

Hamam koji se nalazi sa leve strane, odmah pored glavne kapije, bio je isključivo muški. Turci su imali sistem, kojim su instalirali cevi za dovod i odvod vruće vode iz Nišave.

Hamam Niš - Zgubidan

Izvor: turkishlegacyinserbia.weebly.com

Kada se govori o barutanama u niškoj tvrđavi, bilo ih je četiri. Četiri barutane iz tvrđave, najočuvanije se barutane na Balkanu. Dobro, bilo je manjih rekonstrukcija, koje su sigurno doprinele tome da budu najočuvanije.

Beograd, Niš, Prizren, Priština, Prijepolje i Pirot bila su jedina mesta u Srbiji u kojima su se nalazile Sahat-kule. Sahat-kula trebalo je da predstavlja pandan zvonicima na crkvama. Niš i Pirot su jedini gradovi u kojima su ove kule srušene. U Nišu je srušena nakon Prvog svetskog rata.

Barutana Niš - Zgubidan

Barutana u niškoj tvrđavi

Letnja pozornica u ono vreme bila je skladište municije. Skladište je eksplodiralo i napravilo ogroman krater.

Niška tvrđava, svakako predstavlja simbol našeg grada i jedan od najvrednijih kulturnih spomenika. Kapaciteti i sav potencijal koji krije tvrđava nisu iskorišćeni. Postoji priča o tajnim tunelima, koji povezuju nišku tvrđavu sa mnogim evropskim gradovima, koji su u tom periodu bili pod Osmanlijama. Potrebno je istražiti tvrđavu do poslednjeg centimetra i konačno iskoristiti taj turistički potencijal, koji krije ovaj grad.

 

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *