0

Odrastanje reggae mogula Boba Marlija

Bilo koja pomisao na reggae muziku, vodi do jedne osobe. Bob Marli bio je nestvarni dečak iz jamajčanskog “geta” koji je već kao tinejdžer obećavao mnogo. Dečaka koji je od male trošne kolibe došao do svog “obožavanog Jah“.

Robert Nesta Marli je rodjen na Svetoj Ani, malom brdovitom mestu, 6. februara 1945.godine, u maloj kućici koja se nalazila na samom vrhu brda, u kojoj je živeo sa svojom majkom i nekoliko rođaka.

 

Bob Marli - Zgubidan

Izvor: Nordback Creative

 

Kao i velika većina siromašne dece sa sela, Bob Marli je od malih nogu pomagao svojoj porodici u gajenju krompira, banana, čuvanju životinja. Majka mu je bila crnkinja, aotacbelac. Zbog toga su ga zvali “half-caste” (polutan).

“Moj otac je belac, moja majka je crnkinja. Zbog toga me nazivaju polutanom… Ja zapravo ne pripadam nijednoj strani. Ne pripadam niti crncima, niti pripadam belcima. Ja pripadam Božijoj strani. Čoveku koji je uticao na to da nastanem od crnca i belca.”

Bob Marli imao je druga iz klupe, kasnije kolega i član The Wailers-a, bio je Neville „Bunny“ Livingston. Koji ga je upoznao sa muzikom i njenim čarima, pravljenju gitara od bambusa i limenki, na kojima su i sviralimento.

Početak

Sa svojih 12 godina, Bob Marli i njegova majka odlaze u Trench Town, Kingston, u potrazi za boljim životom. Počeci u Trench Town-u nisu bili nimalo laki. Međutim, Bob je sve to uspevao da zanemari i pronadje utočište u muzici, što nije bilo teško, jer je Trench Town mesto rođenja reggae muzike.

Ubrzo, Bob Marli napušta školu i odlučuje da se u potpunosti prepusti muzici. Nakon izdavanja prve solo ploče, Bob zajedno sa Banijem osniva grupu, čiji novi član ubrzo postaje legendarni Peter Tosh. Tako je ova fantastična trojka sebe nazivala “Juveniles”, međutim ubrzo menjaju naziv u “The Wailers”. U prevodu to znači jadikovanje, tugovanje zbog okruženja u kome se nalaze.

Bob Marli - Zgubidan

 Bob Marley, Peter Tosh, Bunny Wailer Izvor: Carribbean National Weekly

 

Tokom svog kratkog života, pored toga što je bio muzičar “with fame and acclaim”, Bob Marli je postao član Rastafari pokreta, a s obzirom da je imao veliki uticaj na narod, načinom nakoji je pričao, postao je jedan od predstavnika jamajčanske kulture.

Ema Janošević

Ema Janošević

Rođena u Knjaževcu 1992. godine. Živi i radi u Nišu, gde je završila fakultet za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Singidunum. U slobodno vreme voli da gleda kultne filmove i istražuje svet slikarstva i raznih muzičkih žanrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *