0

„Orlovi rano lete“

Euforično stanje u srpskom fudbalu posle jednog uspešnog kvalifikacionog turnira za Svetsko prvenstvo i jedinsvenog „zimovanja“ večitih u Evropi, polako jenjava. Obećanja o bezrezervnom zalaganju za nacionalni grb, priča o jedinstvenoj i modernoj taktici, olako je poljuljana marokanskim „savremenim“ fudbalom. Smena trenera, promena kapitena, loša igra. Ukoliko se urođeni mentalitet fudbalske reprezentacije Srbije suštinski ne promeni, lako se može dogoditi da protivnicima u grupi samo pomognemo da lakšim zagrevanjem prevaziđu „Rusku zimu“.

Novi početak ili prerani kraj reprezentacije Srbije

Fudbalska reprezentacija Srbije je posle osam godina uspela da se izbori za plasman na Svetsko prvenstvo u fudbalu. Dugo očekivani plasman kao da nije preterano iznenadio fudbalske radnike u Srbiji. Mundijalska euforija brzo je prekinuta a čelni ljudi našeg saveza zahvalili su se na saradnji čoveku koji je selektovao reprezentaciju koja je osvojila prvo mesto u grupi. Mesec dana kasnije, naši fudbaleri predvođeni dotadašnjim pomoćnim trenerom Srbije Mladenom Krstajićem, kreću na azijsku turneju. Pobeda protiv reprezentacije Kine i podela bodova sa Južnom Korejom, čelnim ljudima saveza dokazuju puni potencijal maldog stručnjaka, kome je zatim i povereno predvođenje reprezentacije.

Branislav Ivanović i Aleksandar Kolarov
Izvor: http://www.zimbio.com/photos

Smena dugogodišnjeg kapitena Branislava Ivanovića bila je jedna od prvih inicijativa koje je sproveo mladi „stručnjak“. Odluka je samo u prvi mah doneta unutar tima da bi se kasnije ispostavilo da je istu inicirao trener. Možda je po sredi bila želja da se tim na neki način uzdrma i pokrene. Ostaje pitanje, da li je vizija i plan za budućnost rad na podmađivanju reprezentacije? Dugogodinšnji kapiten Ivanović (102 nastupa za nacionalni tim) sada je već u poznim fudbalskim godinama (34). Da li je po oprobanom receptu u srpskoj svlačionici došlo iznova do nesuglasica? U prilog svemu navedenom ide i činjenica da je novi kapiten Srbije Aleksandar Kolarov (32) takođe u poznim fudbalskim godinama.

Na greškama se uči

Kritike javnosti koje fubaleri Srbije ovih dana mogu pročitati sasvim su opravdane. Cilj sportske javnosti nije omalovažavanje uspeha plasmana, već želja da se na prijateljskim utakmicama zaista uoče sve mane i isprave svi propusti u igri.

Izvor: http://itineraryball.blogspot.rs/2017/12/world-cup-2018-groups-schedule-fifa_66.html

Grupa koja očekuje naše fudbalere na prvi pogled nije nepremostiva. Međutim, netačnost u pasovima, bezidejnost, brzopletost koju su naši reprezentativci pokazali u meču u Torinu protiv reprezentacije Maroka, svakako zabrinjavaju. Želja svih je da i u fudbalu prevaziđemo samo turistički okvir završnih turnira. Naši rivali koji nas očekuju u Rusiji su u svojim prijateljskim utakmicama pokazali visok stepen ozbiljnosti i takmimčarski žar koji je nama nedostajao. Tako su reprezentativci Švajcarske bili bolji od Grčke u Solunu rezultatom 1:0,  Kostarika je savladala reprezentaciju Škotske u Glazgovu takođe 1:0 dok je Brazil nadigrao Rusiju u Moskvi 3:0.

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *