0

Osip Bernštajn – Čovek kome je šah spasio život

Oktobarska revolucija u SSSR donela je mnoge promene. Za neke idealne, dok je za one druge koji su izgubili rat, pogubne. Ljudi koji su delovali protiv novog sistema hapšeni su i odvođeni u pritvor, a potom i streljani. U Odesi, u jednoj takvoj akciji tajne policije uhpašena je grupa ljudi, među kojima je bio i Osip Bernštajn.

Osip Bernštajn, bio je poznati ukrajinski šahista i šampion Ukrajine. Početkom 20. veka, pored toga što je bio poznati šahista, bio je i savetnik bankara, što je i bio razlog njegovog hapšenja. Tada je imao 36 godina. Streljački vod bio je spreman da izvši zadatak, ali čovek koji je komandovao tim vodom, zastao je jer mu je ime Osipa Bernštajna bilo mnogo poznato. Upitao ga je da li je on poznati šahista i dobio potvrdni odgovor. Ipak, nije mu verovao, te mu je ponudio da odgiraju partiju šaha. Ukoliko bi Osip pobedio ne bi bio streljan. Pristao je i komandanta voda matirao u svega nekoliko poteza. Time je dokazao svoje šahovsko umeće, a komandant je ispoštovao dogovor i oslobodio ga.

Osip Bernštajn i odlazak u Francusku

Nakon što je pošteno zaradio svoj život, Osip Bernštajn je zajedno sa svojom porodicom napustio SSSR i preselio se u Francusku. S obzirom na to da mu je sve oduzeto u domovini, porodica Bernštajn krenula je od nule. Šah je i dalje bio sastavni deo njegovog života, ali je morao da odredi sebi neke druge prioritete. S obzirom na to da je bio doktor prava, nije mu bilo teško da se u novoj zemlji bavi advokaturom i time obezbedi sredstva svojoj porodici za život.

Osip Bernštajn - Zgubidan

Izvor: http://webtribune.rs

Normalan život u Parizu porodica Bernštajn imala je do Drugog svetskog rata i kapitulacije Francuske. Kada su Nemci došli, zbog jevrejskog porekla imali su mnogo problema i morali ponovo da napuste svoj dom. Ovog puta otišli su u Španiju. U izganstvu je proveo ceo rat i konačno 1945. godine se vraća u Pariz.

Međutim, pored svih problema koje je imao u životu, šah nikada nije zapostavljao. Svojim umećem stiče titulu velemajstora, a postaje i reprezentativac Francuske u šahu. Kao deo te selekcije učestvuje na mnogim svetskim turnirima i beleže velike uspehe. Preminuo je u Francuskoj u 80. godini života.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *